pixabay.com

“Potpisivanjem Briselskog sporazuma, pre osam godina, Beograd i Priština preuzeli su međunarodne obaveze, a sve što je dogovoreno mora biti i primenjeno”, kaže portparol EU Peter Stano.

Povodom osme godišnjice od potisivanja Briselskog sporazuma, Stano posebno naglašava da EU očekuje od Kosova da poštuje svoje preuzete obaveze da će primeniti dogovoreno tim sporazumom.

– Kosovo je ušlo u sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština. Sporazum o tome je postignut u dobroj volji svih strana i nikada nije povučen – naglašava Stano.

On podseća da je Briselski sporazum dvotrećinskom većinom ratifikovao i kosovski parlament 2013. godine, čime je, kako kaže, potvrđena kosovska međunarodna obaveza da primeni sporazum.

Na godišnjicu potpisivanja tzv. “prvog” Briselskog sporazuma, iz EU, kao glavnog posrednika u dijalogu Beogrda i Prištine, pozivaju da se proces normalizacije odnosa nastavi i dovede do “uspešnog kraja”.

– EU i zemlje članice očekuju da se dijalog nastavi brzo i da se Beograd i Prištna ozbiljno angažuju u procesu. Očekujemo primenu svih do sada postignutih dogovora i nastavljamo rad ka sveobuhvatnoj normalizaciji koja će obuhvatiti sva otvorena pitanja između Srbije i Kosova – zaključio je Stano.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here