EPA/Andy Rain
Emanuel Makron

Poseta Emanuela Makrona Srbiji može biti veoma korisna, ali od nje ne treba očekivati mnogo, bar ne odmah, kaže Dušan Gujaničić, istraživač saradnik u Institutu za političke studije.

Francuski predsednik dolazi u ponedeljak u Srbiju i ostaće dva dana. Podatak da je Beograd jedini njegov cilj, odnosno da ne ide ni u jednu drugu zemlju u regionu ukazuje da Pariz računa na Srbiju. Teme koje će dominirati su uglavnom poznate: proširenje Evropske unije, dijalog Beograda i Prištine, ali i ekonomija, s obzirom da se očekuje potpisivanje 20 sporazuma, piše Sputnjik.

– Makron želi spoljnopolitički uspeh, Francuska je u mnogim misijama po celom svetu i Balkan možda nije mnogo važan, ali će ipak gledati da zabeleži poen. Nemojmo izgubiti važnu stvar iz vida, Francuska je priznala Kosovo. Verujem da može da odigra ulogu stabilizatora prema Prištini, da nas sasluša i da ne pogoršava stvari – rekao je Gujaničić.

Poznato je i Makronovo protivljenje proširenju EU, a Gujaničić je skrenuo pažnju da francuski predsednik samo naglas govori ono što su mnogi već osetili.

– EU, koja već nekoliko godina ne funkcioniše kako bi trebalo, sa sve većim unutrašnjim nesuglasicama i manjkavostima, ne može da rešava konkretne probleme, a Emanuel Makron je to jasno i rekao – kaže Gujaničić.

On dodaje da posle Makronove posete Beogradu treba očekivati čistu situaciju u odnosima Beograda i Pariza.

– Videćemo u kojoj meri Francuska može da uvaži naše nacionalne interese, gde može da nas sasluša i da nam pomogne i da onda na osnovu toga projektujemo buduće odnose – zaključio je Gujaničić.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here