Poskuplju telefon, struja, kablovska, grejanje…

0

Tu, međutim, nije kraj! Od narednog ponedeljka poskupeće i struja za 10 odsto, a grejanje je u mnogim gradovima već poskupelo.

 

Upravni odbor Ratela dao je saglasnost preduzeću za telekomunikacije "Telekom Srbije" za povećanje mesečne telefonske pretplate za direktni telefonski priključak za rezidencijalne i biznis korisnike.

 

" Telekom će od 1. aprila ove godine moći da izvrši promenu cene pretplate na iznos od 388 dinara bez PDV-a, uz obavezu da obavesti svoje korisnike o novoj ceni pretplate 30 dana od početka njene primene, kao i da u okviru pretplate obezbedi 150 besplatnih impulsa mesečno svakom domaćinstvu", navodi se u saopštenju Ratela.

Ovo telo je takođe dalo saglasnost i preduzeću SBB za povećanje cene usluge distribucije radijskih i televizijskih programa u svojim mrežama. SBB će od 1. marta ove godine moći da izvrši promenu cene usluge na iznos od 820 dinara, uz obavezu da obavesti svoje korisnike najmanje 14 dana pre početka primene nove cene.
 

Izvršni direktor Ratela Milan Janković potvrdio je za "Blic" da je razmotrio finansijske izveštaje "Telekoma" u fiksnoj telefoniji i kompanije SBB u kablovskoj televiziji s obzirom na to da ova agencija određuje najviši prag cena operatora sa dominantnim učešćem na tržištu.
 

U SBB-u potvrđuju da će biti poskupljenja i kažu da su oni jedini kablovski operator čije cene odobrava ili ne odobrava Ratel.
 

"Zbog promene kursa dinara doći će do promene cene pretplate sa sadašnjih 745 na 820 dinara. Poskupljenje važi samo za kablovsku televiziju, a ne i za one koji imaju kablovski internet", objašnjavaju u SBB.
 

Međutim, rastu cena koje su pod direktnom kontrolom države tu nije kraj. Pored stalnih skokova cene benzina, još jedan energent će uskoro poskupeti. Već od ponedeljka struja će biti skuplja za 10 odsto u proseku, dok se očekuju i poskupljenja grejanja i eventualno gasa od aprila.
 

Prve račune sa novim cenama električne energije građani će dobiti tokom aprila. Najjeftiniji kilovat u zelenoj zoni koštaće oko dinar, dok će najskuplji kilovat u crvenoj i dnevnoj zoni koštati čak 13,1 dinar. Ostaje da se vidi da li će struja još jednom u toku ove godine poskupeti s obzirom na to da je Elektroprivreda Srbije najavljivala da će tražiti još jedno poskupljenje od 10 odsto od 1. jula.
 

Kada je grejanje u pitanju, ono je već poskupelo u nekim gradovima Srbije, dok se od 1. marta u prestonici očekuje i poskupljenje od čak 20 odsto.

Aleksandar Stevanović, saradnik Centra za slobodno tržište, kaže da će sva ova poskupljenja uticati na inflaciju.

"Energenti imaju veliki udeo u proizvodnji i što je veći input, više će uticati na rast cena. Ipak, neke cene su dugo bile socijalna kategorija, nismo ih podizali i to kad-tad dolazi na naplatu", ističe Stevanović.

Ostaje da od aprila sačekamo proizvođače i trgovce koji baš i nemaju preterani razlog za podizanje cena jer je kupovna moć građana drastično pala. S druge strane, skok evra je već obezvredio kućne budžete, tako da su odricanja neminovnost.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here