pixabay.com
Ilustracija

Cena zrna kakaa od početka godine je udvostručena, što će uskoro osetiti i krajnji potrošači.

Većina svetskog kakaa uzgaja se u zapadnoj Africi, a Gana i Obala Slonovače dve su vodeće zemlje dobavljačice. Međutim, u poslednje tri godine proizvodnja ne zadovoljava potražnju na tržištu, zbog čega su cene porasle čak i pre nego što su nedavne oluje, bolesti useva i zatvaranje fabrika dodatno poremetili žetvu i rad prerađivača kakaovca. Do početka februara cene na tržištu kakaa premašile su 5.000 dolara po toni, najviše od 1977. godine.

“Očekuje se znatan pad proizvodnje u zemljama u kojima deluju najveći proizvođači jer se predviđa da će oni osetiti štetan učinak nepovoljnih vremenskih uslova i bolesti useva”, objavio je nedavno ICCO, Međunarodna organizacija za proizvodnju kakaovca, pri čemu se već ove godine očekuje pad ponude za 11 posto, mada je potražnja povećana za 5 posto.

Iz kompanije Mondelez, koja među brendovima drži Milku i Toblerone, još su početkom godine za agenciju dpa rekli da će morati da povećaju cene svojih čokolada zbog inflacije kakaa. I CoBank, američki zajmodavac za agrobiznise, u izveštaju je upozorio da su “verovatna dodatna poskupljenja čokoladnih proizvoda tokom cele godine”.

Šta to znači za jednog prosečnog kupca? Iako se o poskupljenju kakaa govori već neko vreme, sada je došao trenutak kad će to osetiti i krajnji kupci. U narednim mesecima, kako se predviđa, potrošače očekuju korigovane cene čokolada na policama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here