pixabay.com

Jedna buduća poslanica Narodne partije Austrije (OVP) u novom sazivu bečke skupštine „srušila“ je unutarstranački „sistem glasa prednosti“ odbijajući da odustane od svog mandata.

Pošto jedna poslanica ne želi da odustane od svog mandata bečka OVP neće moći da primeni unutarpartijski sistem prema kojem mandate dobijaju kandidati koji su dobili najviše takozvanih glasova prednosti.

Zbog odbijanja da se povinuje partijskoj odluci ta poslanica biće izbačena iz stranke, ali dva poslanika koji su na osnovu velikog broja glasa prednosti mogli da uđu u poslaničke klupe to neće moći.

OVP je, paralelno zakonskim pravilima, uspostavila sopstveni sistem glasa prednosti, što predviđa da oni kandidati koji dobiju najviše glasova prednosti, nezavisno od mesta na listi, dobijaju poslanički mandat.

Time stranka Sebastijana Kurca želi da motiviše kandidate da se bore za svaki glas.

Da bi jedan kandidat, na osnovu unutarpartijskog pravila dobio mandat, jedan ispred njega na listi mora odustati od poslaničkog mesta.

Za to je uspostavljen „sporazum o fer postupku“, koji su potpisali svi kandidati.

Antonija Hajml kandidovala je na 24 mestu pokrajinske liste, pristala je na sporazum, ali nakon izbora kao jedina nije potpisala izjavu o odustajanju na mandat.

Umesto toga Hajml je „nestala“, ne javlja se nikome iz stranke, iako su, kako ističu u partiji, u više navrata pokušali da je dobiju telefonskim i elektronskim putem.

Čak su došli i do njene kuće, uspostavili kontakt sa ocem, koji je kazao da ona mora da se skoncentriše na studije, pa zbog toga nema vremena da se javi.

Njeno neodustajanje od poslaničkog mesta oduzeće pravo Janu Ledohovskom, koji je osvojio 1.758 glasova prednosti na prošlim bečkim izborima i Suhi Dejmek-Kalil (1.168 glasova) koji bi sa takvim rezultatom sa 33, odnosno 270 mesta na listi uspeli da uđu u skupštinu.

Da mogu da zauzmu poslaničko mesto, međutim, neophodno je da svi koji su ispred njih na listi odustanu od mandata.

To su, kako navode mediji, učinili svi, izuzev Hajml.

Zbog njenog ponašanja stranka je privremeno obustavila primenu unutarpartijskog sistema, a posledice toga je da dva kandidata sa velikim brojem glasova prednosti neće moći u skupštinu grada i pokraine koja treba da se formira 24. novembra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here