Poslanici o sporazumima iz oblasti odbrane

0

Dragan Šutanovac tokom današnje rasprave u Skupštini Srbije
 

Sporazumi iz oblasti odbrane o kojima su poslanici danas raspravljali potpisani su sa Irakom, Španijom, Norveškom, Bugarskom, Makedonijom, Slovenijom, Portugalijom, Nemačkom i Velikom Britanijom.

Šef Poslaničkog kluba SRS Dragan Todorović izjavio je da sporazumi nisu prihvatljivi ni za jednog građanima, jer se njima "ne poštuje suverenitet Srbije".

"Treba da ratifikujemo sporazume potpisane sa državama koje su priznale nezavisnost Kosova. Kakvu onda poruku šaljemo svetu, Međunarodnom sudu pravde u Hagu – da Srbija neće uraditi ništa da zaštiti svoj suverenitet? To danas demonstriramo na najgori mogući način", rekao je Todorović.

Poslanik SRS Aleksandar Martinović je izjavio da su sve zemlje sa kojima Srbija želi da ratifikuje sporazume, osim Španije, priznale nezavisnost Kosova i dodao da je njegova partija protiv toga da se Srbija direktno ili indirektno "uvlači u agresivni vojni savez – NATO", što će se desiti ukoliko sporazumi budu potvrđeni.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac je rekao da je veliki broj sporazuma iz zdravstva i školstva potpisan sa zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova i da niko nije imao primedbu.

Šutanovac je izjavio da se Srbija ratifikacijom sporazuma iz oblasti odbrane "približava učlanjenju u Evropsku uniju, a bezbednosni organi Srbije neće dozvoliti da se otkida deo zemlje".

Član Poslaničkog kluba za Evropsku Srbiju Vlatko Ratković ocenio je da se sporazumima jača odbrambeni potencijal i međunarodni ugled države i vojske Srbije, da počivaju na principu suverenosti i da se njima vojna neutralnost Srbije ne dovodi u pitanje.

Skupština je nastavila rad objedinjenom načelnom raspravom o potvrđivanju više međunarodnih sporazuma, protokola, konvencija i ugovora iz različitih oblasti.CZC

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here