Poslanički imunitet samo za klevetu

0

U parlamentu se razgovara o tome da se smanji moć poslanika koji, bez saglasnosti zakonodavnog doma, ne mogu biti pritvoreni, niti se protiv njih mogu voditi krivični postupci.

Predsednica srpskog parlamenta Slavica Đukić-Dejanović rekla je za ”Novosti” da poslanik ne treba da bude dodatno povlašćen.

"Imunitet neće biti zaštita za krivično delo. Poslanicima je dovoljna privilegija što su ih građani izabrali. Takođe, niko protiv koga se vodi krivični postupak neće moći da postane poslanik. Parlamentarci ne mogu odgovarati za izgovorenu reč, jer je to njihov politički stav, ali za sve drugo treba i mogu", rekla je ona.

Međutim, namerama da se imunitet skoro obezvredi, brana može biti Ustav koji predviđa zaštitu poslanika u svim slučajevima, osim ukoliko bude zatečen na delu za koje je predviđena kazna zatvora preko pet godina.

Predsednik skupštinskog Administrativnog odbora Nenad Konstantinović objašnjava da Ustav jeste prepreka, ali da se traže načini kako se ”imunitet može suziti”.

"Nepotrebno je da sud raspravlja o nečijem političkom stavu koji je rekao za govornicom ili u emisijama, jer kleveta u Evropi i nije krivično delo", rekao je on.

 

Rešenje bi moglo biti u tome da stranke obavežu svoje poslanike da se odreknu zaštite ukoliko se nađu pred sudom.

 

Inače, Administrativni odbor u ovom sazivu nijednom nije raspravljao o imunitetima. Nepisano je pravilo kolegijalnosti da se ne glasa za skidanje zaštite. Tako, na primer, čak ni bivšem načelniku Generalštava VJ i jednom od lidera DOS-a Momčilu Perišiću koji je bio optužen za špijunažu, nije oduzet imunitet.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here