pixabay.com

Poslanik Komunističke partije Austrije (KPO) u skupštini pokrajine Štajerske Verner Murg izazvao je buru u javnosti pošto je ruglu izvrgao države bivše Jugoslavije i Baltika. Murg je, na seminaru “Antiimperijalističke koordinacije”, koristio reči “marionetske nacije” (Kaspernationen) za države bivše Jugoslavije.

– Zbog toga su te čitave “marionetske nacije ” u Jugoslaviji primer “marionetskih nacija”. Samo je Srbija preostala. Ali Crna Gora, Slovenija, a i baltičke republike… Oni pozivaju svakog dana hegemona i pitaju šta treba da rade – rekao je tokom neformalne diskusije na seminaru, a preneli su mediji.

Murg se, nakon što su se njegove reči našle u medijima, izvinio javno i kazao da mu je žao što je koristio reč “marionetske nacije”.

– Izbor reči se ne može opravdati. Zato se izvinjavam – naglasio je Murg u saopštenju.
Odbacio je tvrdnje pojedinih medija da je nazvao Ukrajinu “naciju bogalja”.

On je naglasio da je upravo rekao suprotno, ali da je korišćenje tog pojma bila greška.

– Razumem da izbor mojih reči može biti shvaćena uvredljivo. Iskreno mi je žao – napisao je Murg.

1 COMMENT

  1. Samo je pomjesao pojmove nacija a mislio marionetski politicari i potpuno je u pravu jos je trebao da uvrsti makedoniju bugarsku moldaviju …..u sustini sve zemlje evrope osim madarske . pitanje u kolikoj mjeri neke manje neke vise jedni su marionete od USA drugi od njemacke u sustini zivimo na kontinentu gde vladaju marionete.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here