pixabay.com
Zastava SAD

Ambasada SAD je, poput Britanaca, povukla svog predstavnika iz agencije za poređenje i verifikaciju imovine, koja funkcioniše u okviru privremenih institucija u Prištini.

Odluka je doneta nakon što je, pre nekoliko meseci, u odbor te agencije izabran Naser Šalja, bivši komandant terorističke OVK, kojeg predstavnici diplomatskih misija u Prištini smatraju nekvalifikovanim, piše prištinska „Gazeta ekspres“.

Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet saopštio je da je podneo ostavku na članstvo u odboru Agencije za poređenje i verifikaciju imovinu. Ostavku je podneo u odboru pomenute agencije, podsetivši na stav iznet na dan kada je Šalja izabran.

– SAD su podnele ostavku u Odboru kosovske Agencije za poređenje i verifikaciju imovine, kao što je to učinila Velika Britanija ranije. Nećemo nastaviti da učestvujemo jer rukovodstvo tog odbora služi ličnijim i političkim interesima više nego ljudima. Izbor nekvalifikovanih osoba na vladinim pozicijama šteti imidžu Kosova i gubi poverenje naroda – napisao je Kosnet na Tviteru.

Ranije je ambasador zahtevao da se nekvalifikovani i oni koji zauzmu pozicije kroz nepotizam i klijentelizam uklone iz prištinskih institucija.

Kosnet je i pre nekoliko meseci javno zatražio da Šalja podnese ostavku na tu funkciju, ali je kosovski parlament ipak verifikovao njegov izbor.

Prethodno je britanski ambasador Ruri O`Konel izašao iz odbora iz istih razloga, ocenivši tada da je imenovanje Šalje kršenje Memoranduma o razumevanje koje su potpisali ta ambasada i kosovski parlament.

On je pozdravio odluku ambasade SAD koja je sledila njegov primer i povukla se iz AKKVP, prenelo je Kosovo onlajn pisanje prištinske štampe.

On je rekao da će nepotizam i korupcija uništiti Kosovo te da „kosovski prijatelji“ gube strpljenje.

Oglasio se i nemački ambasador Kristijan Held koji je na Tviteru naveo da se na javne pozicije na Kosovu gleda kao na „nagradu“.

Ocenio je i da strani ambasadori ne mogu da budu tretirani kao „zavese za prozore“.

2 KOMENTARA

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime