Posle poplave, napalo klizište

0

Katastrofa u Krupnju
 

– Novu kuću odnela je voda, a na staroj su zidovi ispucali. Temelj je pukao na dva mesta, a sa druge strane preti mi klizište jer se stropoštalo brdo pa je komšijina kuća već utonula. Mislim da mi kuća leži na vodi, a ove pukotine ne slute na dobro. Humanitarnu pomoć dobijam, ali me još nije posetio niko od stručnih ljudi. Niko da kaže može li se šta ovde spasavati, da znam hoću li morati da se selim odavde. Deset dana posle one katastrofe još u ovom delu varoši nema vode, ne radi kanalizacija ni fiksna telefonija. Ostao sam ovde, a žena je kod dece u Beogradu – kaže on.
 

Pomažu i inženjeri

Grupa studenata završnih godina i inženjeri građevine iz Novog Sada već nekoliko dana u Krupnju obilaze teren i daju stručnu procenu štete na objektima. Pregledali su oko 200 objekata i pravi se mapa na kojoj su označene kuće koje su za stanovanje, gde su potrebne sanacije i u kom obimu.
U opštini kažu da je do sada u Krupnju i okolnim selima evidentirano nešto više od 50 kuća koje su neupotrebljive.
Krupnju je trenutno dopremljeno dovoljno vode i hrane, ovde dolazi i pomaže veliki broj volontera, a potreban je građevinski materijal i mašine da se što pre raščisti teren, sanira kanalizaciona i vodovodna mreža.

Đurđevićevu izvaljenu kuću video je čitav svet, zvali su ga prijatelji iz Kanade i Australije, kada su ugledali šta je snašlo njega i njegov Krupanj.

– Javio se čovek iz Pazove, hoće da mi pomogne, nudi građevinski materijal i hvala mu do neba, ali treba prvo da imam mesto gde ću je podići, da znam može li to biti ovde ili negde drugde. Ovaj deo naselja kao da su svi zaboravili, a dosta kuća je oštećeno – priča ovaj čovek.

Od njegove dve kuće uređeno rečno korito bilo je udaljeno desetak metara. Kada je 14. maja grunula bujica brzo je sve poplavila. On je ostao u staroj kući koju je voda obišla i protutnjala ulicom sa druge strane. Pred njegovim očima stihija je izvalila i prevrnula novu kuću u kojoj je imao radionicu, garažu i prostor za stanovanje, tako mu je za minut uništen višedecenijski trud.

Đurđević se nada da neće ostati bez krova nad glavom, da ima dobrih ljudi koji neće zaboraviti njega i njegove sugrađane iz delova razorenog Krupnja. Inače, u ovom mestu prijatelji, familija i kolege počeli su izgradnju kuće jednom meštaninu, a opštinske vlasti su odobrile desetak placeva onima koji su ostali bez krova nad glavom.
 

Nađen leš utopljenika

U reci Obnici na teritoriji Valjeva je pronađen leš M. V. (53) iz okoline Valjeva.
Nestanak M. V. prijavljen je prošlog vikenda, kada je otišao u posetu rodbini i nije se vratio. Slutnje da se utopio u Obnici, u vreme poplava, obistinile su se kada je rodbina, koja je za njim tragala nekoliko dana, leš
"podbijen pod stenu" uočila pošto se voda u Obnici smanjila.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here