EPA

Ukrajinske vlasti počele su velike pripreme za evakuacije civila iz područja regiona Herson i Nikolajev, zbog ogromne štete na infrastrukturi uzrokovane ratnim dejstvima i strahom da ljudi ne bi mogli da prežive u takvim uslovima surovu zimu.

Stanovnicima dva regiona savetovano je da se presele u sigurnija područja u centralnom i zapadnom delu Ukrajine. Prevoz i smeštaj stanovništva obezbeđuje vlast iz Kijeva.

Rusija u međuvremenu jača svoje snage na području istočnog Donbasa, gde se već mesecima vode pozicione borbe bez većih pomeranja fronta oko ključnog grada Bahmuta.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski poručuje da se borbe oko elektrane u Zaporožju moraju zaustaviti.

– Razgovarao sam sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom o sprovođenju nekoliko tačaka naše mirovne formule, bezbednosnoj situaciji u nuklearnoj elektrani Zaporožje, kao i o energetskoj sigurnosti Ukrajine i Evrope. Radimo na sprovođenju naloga IAEA-e da se zaustavi svaka neprijateljska aktivnost protiv ukrajinskih nuklearnih objekata. Za to je važna demilitarizacija nuklearne elektrane. Rusija mora odatle povući sve svoje snage i prestati da granatira elektranu – rekao je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

1 COMMENT

  1. ama bas te briga za elektranu i zato po tvom naredjenju bacaju bombe i bas tebe briga za tvoje ukrajince sto ginu

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here