Hadži Marko Vujičić

Na društvenoj mreži “Tik-Tok” ovih dana “vrti” se snimak žene ispred Cetinjskog manastira koja je, dok su strani turisti obilazili Cetinje i došli do svetinje, preuzela reč od vodiča i objašnjavala strancima “pravu” crnogorsku istoriju.

– Unuk kralja Nikole bio je srpski kralj, koji je napao Crnu Goru i Crnogorce i uništio sve što je imalo predznak crnogorskog. Na Vikipediji možete videti da se svaka naša dinastija naziva srpskom, što nije tačno – objašnjavala je nepoznata osoba zatečenim turistima.

U nastavku “besede” ona strance upozorava da se Crna Gora nalazi u hibridnom ratu, ali da će “naša istina naći put i biće vidljiva celom svetu”. U svom performansu ova žena je pokazala na crnogorske zastave okačene na ogradu manastira, tvrdeći da je “jedna monahinja izašla da pocepa zastavu”.

– Zato što smo mi pod napadom i okupacijom Crkve Srbije. Neverovatno, ali istinito. Svi naši manastiri, crkve i groblja, koje su gradili naši dedovi, sada pripadaju Srbiji. To nije normalno. Ja ne znam odakle vi dolazite, ali u vašoj državi morate poštovati zastavu i himnu – zaključila je ona.

Već duže vreme ispred Cetinjskog manastira dešavaju se slične situacije. Pojedinci čuvaju zastave okačene na ogradu svetinje, presreću turističke grupe i prenose “svoja istorijska saznanja”. I to sve, kako saznajemo, za dnevnicu od 20 evra.

– Ovo je poslednja odbrana antisrpske, rusofopske i kriminalne politike Mila Đukanovića. Kada mu je ugrožena pozicija, on uvek produbljuje podele u narodu. Na Cetinju se pevaju ustaške pesme, sluša Tompson, kamenuju deca iz Nikšića, a sve to radi grupa koju kontrolišu Milo Đukanović, Veselin Veljović i Zoran Lazović. Pojedinci, poput ove žene koja nije vodič, već zaskaču turiste i šire laži, po ceo dan stoje ispred manastira i za dnevnice vređaju vernike, monahe, sveštenike – Ona nije vodič već zaskače turiste i širi laži… – kaže za “Novosti” Budimir Aleksić, poslanik DF.

Naš sagovornik navodi i da je Cetinje još 1945. odabrano kao punkt Udbe, kada su u tom gradu streljani predsednik opštine i sva cetinjska intelektualna elita, uključujući i profesore gimnazije i druge ugledne građane koji su bili nosioci cetinjskog otmenog i prestoničkog duha.

Cetinje kao suprotnost litijama

Kada je sa odbranom svetinja počeo da pada režim Mila Đukanovića, a 90 odsto pravoslavaca pokazalo svoju volju i odlučnost da ostane u svom identitetu, Cetinje se odabira kao suprotnost tome. Jedino tamo nije bilo litija, a imali smo ih u Ulcinju ili Rožajama. To je kontinuitet jedne politike udbaško-komunističko-separatističko-ustaške, koja Cetinje drži silom Udbe, kriminala i DPS – tvrdi Aleksić.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here