MC.RS
Minimalac za porodilje: Tatjana Macura

Srbija planira da u borbu za potomstvo uloži 200 miliona evra, najavila je nedavno predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

Ona je obradovala je i buduće roditelje da se planira da za prvo dete dobiju od 300.000 do 350.000 dinara, umesto sadašnjih 100.000 jednokratne pomoći.

– Ove godine dodeljena su sredstva za sufinansiranje mera populacione politike od 650 miliona dinara, što je pet puta više nego 2017.godine – objasnila je Gojković, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić, uz upozorenje da bela kuga odnese grad veličine Kikinde, poručio je da će novac država dati iz Nacionalnog investicionog programa za podršku politici povećanja nataliteta.

Kad se sve cifre o kojima je reč objedine, one deluju impozantno, kaže za “Vesti” poslanica Stranke moderne Srbije Tatjana Macura.

– Međutim, ako taj novac treba da ode na projekte poput onih od pola milijarde dinara koje je ministarka Slavica Đukić Dejanović dodeljivala lokalnim samoupravama za stimulisanje rađanja, onda to nikuda ne vodi. U Somboru smo videli da je bilo roditelja koji nisu imali novca za dohranu odojčeta, a grad je plaćao žene da dolaze da im peglaju odeću za bebu – rekla je Macura.

Ona je ukazala da i dalje postoji problem žena koje nemaju dovoljan broj meseci vezanog radnog staža i ne mogu da ostvare pravo na punu nadoknadu i da tu ne pomažu kozmetičke korekcije.

– Suštinski korak bi bio kada bi se porodiljama dala puna nadoknada koja ne bi bila manja minimalne zarade od 220 evra – smatra ova poslanica.

Plan za povećanje nataliteta, prema rečima direktorke Centra za mame Jovane Ružičić, na fonu je ruskog i mađarskog recepta. Ona, međutim, ne veruje da će se parovi odlučivati na rađanje potomstva zbog novca.

– Odluka o roditeljstvu utiče na sve segmente života. Troškovi za dete su izuzetno visoki, ali je mamama neophodna i suštinska i sistemska podrška za proširenje porodice – smatra Jovana Ružičić.

Ona smatra da država mora imati projekciju za narednih 20 do 30 godina. Zato se zalaže i za ukidanje zakona koji za trećinu porodilja s većim platama propisuje manja primanja. Ukazuje i da se neke mame suočavaju s otkazom, ili im se ne produži ugovor o radu zbog čega je neophodno kazniti poslodavace koji ne poštuju prava.

Ružičić je naglasila da je važna sistemska podrška majkama od vrtića i kroz školovanje, da mogu da naprave balans između porodice i posla.

Problemi iz porodilišta

Jovana Ružičić ukazuje da materinstvo počinje u porodilištu, a da neke mame zbog onoga što su tamo prošle ne razmišljaju o sledećoj trudnoći.
– Istraživanje Centra za mame kaže da je svaka deseta žena imala loše iskustvo u porodilištu i ne želi da ponovo rađa, ali se tim problemom niko ne bavi – otkriva nam ona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here