Youtube/Al Jazeera Balkans
Ivica Osim

Tužna vest potresla je ne samo zaljubljenike u fudbal na prostoru bivše SFRJ, već i daleko van granica nekadašnje domovine. U Gracu, gde je poslednjih godina živeo, preminuo je Ivica Osim, legendarni fudbaler, a zatim još veći trener, i selektor reprezentacije Jugoslavije, kasnije i Japana.

Popularni Švabo napustio nas je pet dana uoči 81. rođendana. Proslavljeni stručnjak, koji je, tokom igračke karijere, stekao i nadimak “Štraus sa Grbavice”, 16. novembra 2007. je doživeo težak moždani udar od koga se nikad nije sasvim oporavio. Deset dana je bio u komi, a posledice su bile trajne. Jedna ruka mu je ostala nepokretna, a vremenom je i sve teže govorio. Pre nekoliko godina je povredio koleno, zbog čega nije više mogao da ustaje iz kreveta.

Osim je davnih dana stekao status legende sarajevskog Željezničara. Igračka karijera mu je najvećim delom vezana za klub sa Grbavice, za koji je nastupao 11 godina, zabeležio 250 zvaničnih utakmica i postigao 75 golova. Godine 1970. otišao je u Francusku, gde je igrao za Strazbur, Sedan i Valensijan. Dres reprezentacije Jugoslavije nosio je, od 1964. do 1969, 16 puta, i postigao osam golova.

Igračku karijeru je okončao 1978, i odmah počeo da se bavi trenerskim poslom. Vodio je Željeznicar od 1978. do 1986, a najveći uspeh u klupskoj istoriji zabeležen je u sezoni 1984/85. Cela Jugoslavija je tada zdušno navijala za Želju u polufinalu kupa UEFA protiv Videotona. Posle poraza u prvom meču u Sekešfehervaru (1:3), Sarajlije su imale, uz brojne propuštene šanse, vođstvo 2:0 i “u džepu” finale sa Realom do same završnice revanša, međutim, u 87. minutu su primili koban gol i na megdan Madriđanima su išli Mađari.

Drugi trenerski “pik” karijere Osim je doživeo predvodeći reprezentaciju Jugoslavije na Svetskom prvenstvu u Italiji 1990. Stigli smo tada, posle istorijske utakmice sa Španijom, do četvrtfinala, gde smo, posle lošijeg izvođenja jedanaesteraca, eliminisani od Argentine. Preuzeo je nacionalni tim još 1986, a ostavku je, zbog rata u Sarajevu, podneo 1992.

Osim je, paralelno sa vođenjem repezentacije, 1991. seo na klupu Partizana, i sa cno-belima osvojio Kup Jugoslavije. Od 1992. do 1994. bio je trener grčkog Panatinaikosa, gde je, takođe, osvajao kup, 1993. i 1994.  U narednih osam godina nanizao je uspehe sa Šturmom iz Graca, a zatim mu je nov izazov bio japanski Džef junajted. Sa, do tada, malim klubom, dva puta je bio blizu titule, a 2005. je osvojio kup, prvi veći trofej u njihovoj istoriji, Osim je 2006. kao selektor Japana nasledio legendarnog Zika.

Naredne godine, poražen od Saudijske Arabije u polufinalu Azijskog kupa, a zatim i u utakmici za treće mesto od Južne Koreje posle penala. Moždani udar je doveo do toga da završi trenersku karijeru, ali je, po oporavku, ostao koliko-toliko aktivan u svetu fudbala. Godine 2011. FIFA ga je postavila na čelo komiteta za normalizaciju FS BiH. Svetska kuća fudbala je u maju te godine suspendovala njihov savez, ali je, zahvaljujući Osimu i njegovom timu, kazna brzo ukinuta. Osim je 2013. godine proglašen počasnim predsednikom Željezničara.

Umro na rođendan Šturma 

Sticajem okolnosti, Ivica Osim je preminuo baš na dan kad je osnovan Šturm, 1. maja davne 1909. Osim je klub iz Graca vodio od 1994. do 2002. Sa njima je osvojio dve titule šampiona Austrije, po tri nacionalna kupa i Superkupa, uz tri ulaska u grupnu fazu Lige šampiona. Stoga, ne čudi što se klub od Ivice na društvenim mrežama oprostio porukom napisanom na njegovom jeziku, “Počivaj u miru”. 

Stojković: Neizbrisiv trag 

Selektor reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi teško je podneo vest o Osimovoj smrti. Stojković je veliki deo karijere u reprezentaciji proveo pod Osimovim vođstvom, a vrhunac saradnje je bilo Svetsko prvenstvo u Italiji. 

 – Ostavio je dubok trag u mojoj igračkoj karijeri. Imali smo super saradnju. Mondijal u Italiji i sve što smo tamo doživeli ostaće u posebnom sećanju. Pamtiću ga kao inteligentnog čoveka i fudbalskog stratega koji je imao sjajnu intiuciju. Ivica Osim je bio jedno od najznačajnijih fudbalskih imena nekadašnje Jugoslavije, i tako ce ostati upamćen. Neka mu je vecna slava – rekao je Stojković, a preneo sajt FSS.

Dok Osimu ne uzmu loptu… 

Ivica je na terenu bio majstor driblinga. Ostao je u sećanju komentar iz čuvene radijske emisije “Vreme sporta i razonode”, kada je reporter rekao: “Osim prolazi jednog, drugog, trećeg igrača, dribla i dalje… Poštovani slušaoci, dok Osimu ne oduzmu loptu, da proverimo rezultate na ostalim stadionima”. 

Tuga u Humskoj i u savezu 

Brzo po saznanju tužne vesti, FK Partizan se oglasio na “Tviteru”. Uz Osimovu fotografiju u opremi crno-belih, napisano je: 

– U ranim prepodnevnim časovima, iznenada nas je napustio legendarni jugoslovenski igrač i trener, i nekadašnji trener crno-belih, Ivica Osim. FK Partizan izražava iskreno saučešće prijateljima i porodici. 

U tekstu postavljenom na sajt FS Srbije, naš savez je detaljno podsetio javnost na igračku i trenersku karijeru Ivice Osima. Od preminule legende su se, putem interneta, na emotivan način oprostili i FK Željezničar, FK Sarajevo, FS BiH, Panatinaikos… 

Potreseni Tanjević, Bjeković, Zajec, Branko Đurić… 

Brojne javne ličnosti su se javno oprostile od Ivice Osima na društvenim mrežama. Predsedniku FS Srbije Nenadu Bjekoviću teško je bilo da poveruje u tužnu vest: 

– Upućen sam da se borio, da mu nije bilo lako, ali sam verovao da će pregurati. Mnogo mi je teško i žao. Ivica Osim je jedan od najboljih trenera koje su ovi prostori iznedrili, bio je i fantastičan fudbaler, kao i ličnost koja se retko rađa. Ponosan sam što smo sarađivali u Partizanu i, pre svega, što mi je bio prijatelj. 

Čuveni glumac Branko Đurić postavio je na “Fejsbuk” zajedničku fotografiju sa Osimom, uz reči: 

– Zbogom šefe! Putuj mirno, najveci gospodine moga grada!

U sličnom duhu se oglasio košaRkaški trener Bogdan Tanjević: 

– Moj dragi drug, čitavog života, moj komšija. Njegova deca, njegova Asima, svi mi u najtežoj boli. Otišao nam je najveći i najboji Sarajlija. 

Proslavljeni defanzivac Velimir Zajec nostalgično je naveo: 

– Otišao je i Švabo. Dani u Panatinaikosu se ne zaboravljaju. Veliki trener. 

Žal za Osimom su iskazali i Razija Mujanović, Edin Džeko i broni drugi sadašnji i bivši sportisti iz regiona. 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here