PKS

Privredna komora Srbije organizovaće Poslovni Forum Srbija-Indija početkom juna, na kojem se očekuje učešće više od 100 predstavnika kompanija iz Srbije i 24 međunarodne kompanije iz Indije, dogovoreno je danas na sastanku Marka Čadeža, predsednika Privredne komore Srbije i Sandživa Kolija, ambasadora Indije u Srbiji.

Očekuje se dolazak kompanija iz IT i sektora namenske industrije Indije, poljoprivredno-prehrambenog sektora, automobilske industrije, energetike, građevinarstva i infrastrukture.

Prema rečima Čadeža, u pitanju je značajna poseta privredne delegacije Indije koja će omogućiti domaćim kompanijama da pokrenu nove poslovne projekte na velikom indijskom tržištu.

– Srbija može da bude odličan poslovni partner Indije u brojnim oblastima, od IT sektora do energetike, kao i most ka Evropi za indijske kompanije – poručio je Čadež.

Prema rečima ambasadora Kolija, poslovni forum u Beogradu biće odlična prilika za indijske i srpske privrednike da obnove stare i uspostave nove poslovne veze.

Spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Indije u 2022. godini je iznosila 326,9 miliona dolara, od čega je naš izvoz u tu zemlju vredeo 18 miliona dolara, dok je uvoz iznosio 308,9 miliona dolara. U Indiju smo najviše izvozili jabuke i delove za motorna vozila, a uvozili smo aluminijum, mobilne telefone…

Indija je četvrta poljoprivredna sila u svetu, treći najveći proizvođač uglja u svetu, a IT sektor koji brzo raste podstiče izvoz usluga i modernizuje indijsku privredu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here