Pexels
Ilustracija

Uprkos nesrećnim pokušajima da savladate crvenilo, vreme da je shvatite da vam je potrebna prilagođena rutina nege kože, a ne ad hoc ispravke, kao i pomoć profesionalca.

Shvatite odakle dolazi vaše crvenilo

Ako osetite stalno crvenilo ili uporno crvenilo, znaćete da to može imati emocionalne posledice. „Mnogi naši klijenti se bore da razumeju svoje crvenilo, njegovo ponašanje i okidače“, objašnjava Debbie Thomas, osnivač klinike D Thomas u Čelsiju i stručnjak za kožu koji je poznat po uspešnom lečenju svih brojnih kožnih oboljenja laserom i IPL-om.

„Videla sam dosta suza kod klijenata kada dođu na konsultacijama kada više ne mogu da upravljaju svojom kožom. U baš lošim slučajevima, čak im ni šminka ne daje samopouzdanje, jer ne može da pokrije ekstremno crvenilo i izbočine. Takođe, mnogi se osećaju neprijatno u svojoj koži jer im izaziva svrab i peckanje.“

Utvrđivanje porekla vašeg crvenila je prvi korak da se zauvek oprostite od njega. Kao Britanac svetle puti sa irskim korenima, pretpostavio sam da je kriv moj ton kože, sve dok jedan estetski lekar nije spomenuo rozaceu.

„Postoji mnogo uzroka crvenila“, kaže doktor Jonquille Chantrey, poznati estetski hirurg i osnivač One Aesthetic Studio.

„Najčešći uzroci koje vidim u svojoj kliničkoj praksi su rozacea, seboroični dermatitis, atopijski dermatitis i osetljiva koža zbog neodgovarajuće upotrebe lokalnih proizvoda za negu kože. Neke autoimune bolesti mogu se manifestovati simptomima crvenila lica, kao i psorijazom i ekcemom. Iako može postojati genetska komponenta, većina uzroka ima veze sa osnovnom upalom.”

Iako Thomas često viđa rozaceu i crvenilo u njenoj klinici, „Rozacea može imati mnogo oblika i predstavljati se na jedinstvene načine, tako da je zapravo prilično nedovoljno dijagnostikovana. Definitivno je u igri genetika, ali je mogu pokrenuti i različiti načini života i faktori životne sredine“, kaže ona.

„Drugi oblici crvenila povezani su sa faktorima kao što su genetika, hormonske promene, alkohol, traume kože, opekotine od sunca i rozacea. Važno je da, iako crvenilo može biti očiglednije na bledoj koži, upala povezana sa njom može biti jednako problematična i za tamne tonove kože.“

Dr Chantrey preporučuje da posetite profesionalca radi detaljne konsultacije sa kožom, ali pre toga predlaže vođenje dnevnika ishrane, kako biste mogli da identifikujete specifične okidače sa vašim crvenilom. Pušenje, alkohol i stres su poznati okidači za upalu, ali za neke ljude to mogu biti više pojedinačni okidači, kao što su gluten, šećer ili mlečni proizvodi. Kofein je, kako objašnjava dr Chantrey, lukav, „ima složen fiziološki uticaj na krvne sudove, ali može doprineti crvenilu kod nekih pacijenata”.

Remont vaše svakodnevne rutine nege kože i usvajanje osnovnog režima je vaš prvi korak ka držanju crvenila pod kontrolom. Oštri pilinzi kao što su zrnasti piling i AHA su nedopustivi.

Umesto toga, uvedite nežne BHA kao što je salicilna kiselina ili PHA (ili polihidroksi kiseline). Vitamin C, iako je odličan antioksidans, može biti previše stimulativan za neke tipove osetljive kože, pa pratite kako vaša koža reaguje na njega – ako se pojavi crvenilo, zamenite ga vitaminom E koji deluje umirujuće.

Ono što je najvažnije, crvenilo i upala mogu biti pogoršani oslabljenom barijerom kože. Thomas preporučuje uključivanje niacinamida kako biste ojačali svoju barijeru. Zamenite svoju hidratantnu kremu za formulu koja sadrži korisne vitamine koji pomažu u održavanju mikrobioma, što je neophodno za čvrstu barijeru kože.

Ako vidljivi popucali kapilari doprinose vašem crvenilu, unesite proizvod koji sadrži vazokonstriktore, koji pomažu u smanjenju njihovog izgleda.

Provođenje previše vremena ispred ekrana takođe može doprineti upali, zahvaljujući plavom svetlu koje emituju uređaji.

Obratite se za pomoć profesionalcima

Nepropusni dnevni režim kože je ključan za sprečavanje crvenila, međutim, za dugoročne rezultate morate posetiti profesionalca.

„U zavisnosti od potreba pacijenata i uzroka njihovog crvenila, nudimo laserske, radiofrekventne, svetlosne terapije i hemijske pilinge“, kaže dr Chantrey.

Profesionalac će moći precizno da dijagnostikuje vašu kožu i da vam pomogne da još više prilagodite vašu rutinu nege kod kuće.

„Ako je, na primer, crvenilo povezano sa disfunkcionalnim lojnim žlezdama, onda je lečenje lojnih žlezda imperativ kako bi se smanjila povezana upala“, kaže dr Chantrey.

Debbie Thomas primenjuje kombinaciju IPL-a i lasera ​​u svojoj klinici kako bi se ciljano rešila crvenila. Ona kaže: „IPL koristi svetlost i energiju za zagrevanje i kauterizaciju popucalih kapilara, dok naš Fotona laser pomaže u ubijanju bakterija povezanih sa nekim oblicima rozacee i jačanju barijere kože. Naš dvostruki žuti laser stvara hemijsku reakciju unutar kože, koja smanjuje faktore rasta povezane sa upalom i crvenilom. Koristimo ove lasere u našim tretmanima po meri, zajedno sa drugim tehnikama i proizvodima, ali takođe jačamo kožu, čineći je zdravijom i stoga je štitimo od budućeg crvenila i minimiziramo dugotrajne simptome.”

Kao i kod svih efikasnih rutina nege kože, morate razmišljati dugoročno.

„Potrebni su tretmani za održavanje pod kontrolom crvenila jer se obnova kožne barijere i smirivanje upale ne mogu obaviti jednokratnim tretmanom; potrebno je vreme, strpljenje, stručne ruke i treba da bude podržano preporučenom kućnom negom za dugotrajne rezultate.”

Dugoročna preventiva

Ako želite da kontrolišete svoje crvenilo na neodređeno vreme, potrebno je da retinol i kvalitetan SPF sa visokim faktorom budu vaši novi najbolji prijatelji.

„Retinol može dugoročno da bude koristan za rozaceu jer jača kožu i popravlja oštećenje DNK ćelija“, objašnjava Debbie Thomas.

„Uvodite ga polako u malom procentu i postepeno ga povećavajte dok vaša koža ne nauči da to toleriše.“

O SPF-u se takođe ne može pregovarati, ne samo zato što retinol može učiniti kožu osetljivijom na sunce, već zato što UV zračenje pogoršava crvenilo i upalu. Zaštitite kožu svaki dan, čak i kada je oblačno, a preporučuje se da birate one kreme koje i pored odlične UV zaštite, sadrže i peptide koji umiruju kožu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here