Posmatrači u vezi sa BND

0

Nemački dnevnik "Zidojče cajtung" piše da članovi misije Oebsa koji su bili uhapšeni u Ukrajini imaju ipak određene veze sa Saveznom obaveštajnom službom (BND).
Oni (tri oficira i prevodilac), do duše, ne rade za BND niti za vojnu kontraobaveštajnu službu, ali po informacijama ovog lista, ipak, rade za Centar za verifikacione zadatke Bundesvera.
Ta služba se nalazi u mestu Gajlenkirhen u pokrajini Severna Rajna – Vestfalija i ima oko 200 saradnika. Zadatak Centra je, kako se navodi, provera ugovora o kontroli naoružanja država koje su sklopile ugovor sa Nemačkom u okviru Oebsa.
Za to dobijaju, saznaje ovaj list, pomoć od BND-a, koja u Gajlenkirhenu ima jednu svoju ispostavu.
Nemačko Ministarstvo inostranih poslova je odmah po hapšenju članova misije Oebsa u istočnoj Ukrajini saopštilo da ti ljudi nemaju ništa zajedničko sa špijunažom.
Proruski separatisti su, međutim, tvrdili da su uhapšeni oficiri, članovi međunarodne misije – špijunirali, a i više članova nemačke partije Levice se priključilo tom mišljenju.

Pušteni, ali sumnje ostaju
Uhapšeni članovi misije Oebsa su ovog vikenda oslobođeni, ali bi diskusija o tome da li su ili ne povezani sa BND-om mogla da potraje, ocenjuju danas nemački analitičari.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here