Pošta Srbije / Igor Đukanović
Ištvan Pastor i Zoran Đorđević

Veliki filatelistički projekat Pošte Srbije povodom dva veka od rođenja jednog od najvećih pesnika mađarske književnosti i revolucionara, Šandora Petefija, predstavili su v.d. direktor Pošte Srbije Zoran Đorđević i predsednik Skupštine AP Vojvodina Ištvan Pastor, na svečanosti u PTT muzeju u Beogradu.

Pastor je srdačno zahvalio svima koji su učestvovali u projektu i Pošti Srbije na saradnji i doprinosu sećanju na jednu od najznačajnijih ličnosti mađarskog nacionalnog mita, njegovu poeziju i ulogu u mađarskoj borbi za slobodu 1848-49, koje se širom Vojvodine obeležava programom POKRENI SE! PETEFI!, u okviru vojvođanskog programskog ciklusa “Petefi 200” u organizaciji “VM4K”, od 1. januara 2023. do 15. marta 2024. godine.

Prigodan blok “200 godina od rođenja Šandora Petefija”

Pastor je rekao da generacije Mađara odrastaju na životnom primeru i delu Šandora Petefija, njegovom rodoljublju, revolucionarstvu, zalaganjima za slobodu i poštovanje među ljudima, te da su vrednosti koje predstavlja još značajnije danas nego u nekim mirnijim vremenima.

– Prvenstveno zahvaljujem direktoru Zoranu Đorđeviću na dugogodišnjem prijateljstvu i na današnjoj promociji u nacionalno respektabilnoj instituciji, PTT muzeju, koji obeležava 100 godina postojanja. Marka Šandor Petefi doprineće toj proslavi i dostojna je tog zadatka – rekao je Pastor. Dodao je da ona “poseban dragulj” i “bez presedana”, na kojoj je prvi put u filateliji druge države na mađarskom jeziku ispisano ime Šandora Petefija.

– Filatelističku ediciju pripremili smo u čast vodećeg pesnika mađarskog romantizma, među najvećima u celoj Evropi, koga do danas zajedno čitamo i slavimo doprinos mađarskoj revoluciji, posvećeni razvijanju naših odličnih veza i saradnje sa mađarskim narodom. Ona je samo jedan od rezultata uspostavljanja izuzetnih odnosa dveju zemalja za koje su zaslužni predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban. Emisija simbolizuje i ostaće da svedoči o odličnim odnosima, suživotu i prijateljstvu dva naroda – poručio je Zoran Đorđević.

Koverat prvog dana “200 godina od rođenja Šandora Petefija”

Đorđević je Pastoru uručio poklon primerak specijalne prigodne poštanske marke.

Prigodna filatelistička emisija “200 godina od rođenja Šandora Petefija” sadrži prigodan blok na kome je centralni motiv portret Šandora Petefija, koverat prvog dana i prigodan žig. Objavljena je u stručnoj saradnji sa Centrom za obrazovanje, istraživanje i kulturu vojvođanskih Mađara (VM4K); D.o.o. Magyar Szó Kft., Štamparija Forum. Umetnička realizacija izdanja delo je mr Bobana Savića, akademskog slikara, kreatora maraka Pošte Srbije.

Svečanosti je prisustvovala delegacija Radničkog veća Pošte Slovenije, koja boravi u radnoj poseti Pošti Srbije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here