pixabay.com

Vlada Republike Srpske odlučila je da pokrene stečaj u Poštanskoj štedionici RS.

To je odlučeno dve decenije nakon što je tom privrednom društvu oduzeta dozvola za obavljanje bankarskih poslova, prenosi portal Capital.ba.

Odluka o pokretanju stečaja u Poštanskoj štedionici, koja je u vlasništvu Ministarstva finansija RS (78,3%) i PIO Fonda RS (21,7%), donea jet u junu na Skupštini akcionara. Na osnovu te odluke, Ministarstvo finansija je u 12. avgusta podnelo predlog za stečaj Vladi koja ga je prihvatila.

Razlog za otvaranje stečaja je loše poslovanje i platežna nesposobnost preduzeća koje se proteklih godina bavilo izdavanjem poslovnih prostora koje ima u vlasništvu.

Zgrada Poštanske štedionice u centru Banjaluke prodata je prošle godine kompaniji “Prointer” za 2,6 miliona KM na licitaciji održanoj 6.maja.

Zgradu je prodao Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje RS, nakon što mu je Poštanska štedionica ustupila tu nekretninu zajedno sa zemljištem na ime delimičnog izmirenja obaveze nastale po osnovu sudskog spora koji je Fond dobio.

Na kraju prošle godine, Poštanska štedionica RS je imala još 2,86 miliona KM (1,46 miliona evra) neizmirenih obaveza prema Fondu PIO po osnovu tog spora.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here