EPA/Alexander Becher
Ričard Grenel

Imenovanje Ričarda Grenela za izaslanika za dijalog Beograda i Prištine od strane američkog predsednika Donalda Trampa “nije toliko namenjeno nama, već EU, pošto je Grenel poznat kao čovek koji ima loše odnose sa zvaničnim Berlinom”, kaže za Kosovo Onlajn Dušan Proroković sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

Proroković precizira da je postavljanje Grenela za izaslanika, više upućeno Nemcima zato što su stavovi Vašingtona i Berlina različiti povodom budućnosti Balkana.

– Grenel nema dobre odnose sa zvaničnim Berlinom, on jeste ambasador Amerike u Nemačkoj, ali njegov dosadašnji rad je izazvao dosta protesta od strane Nemaca, koji ga optužuju da se meša u unutrašnja pitanja – podseća taj analitičar.

Proroković navodi da je imenovanje zamenika pomoćnika državnog sekretara Metjua Palmera za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan bila čista simulacija.

On je na pitanje čija će nadležnost biti veća, Grenela ili Palmera naglasio da je Grenelova pozicija mnogo bolja, s obzirom da je on izaslanik predsednika SAD, njegov autoritet je veći, dok su s druge strane ta pitanja ionako u nadležnosti Palmera.

Proroković ističe da mu čitava ta situacija deluje veoma konfuzno i kako navodi, s obzirom da će se pregovori i dalje odvijati u okvirima Evropske unije, tu je pitanje šta će dalje biti.

– Siguran sam da u Briselu ne gledaju baš na Žosepa Borela kao na sjajno rešenje za medijaciju, pošto Španija nije priznala Kosovo, a meni se čini da situacija postaje još konfuznija, ovo jeste neki politički signal da će Donald Tramp obratiti pažnju na Kosovo tokom naredne godine – zaključuje Proroković.

3 COMMENTS

  1. Ricshard Grenel.
    Postujem vasou ekselenciju gospodine Prokpovicu, ali i pored duznog postovanja moram reci da je
    Ricshard Grenel jedan veliki americki mesetar, te smartam da Srbija od njega moze imati samo stete.

  2. Nije toliko namenjeno nama-pa mi stvarno zatvaramo oči i zabijamo glavu u pesak.Dokle?Pa do konačnog kraja i nestanka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here