EPA/Csaba Krizsan

Specijalista za zarazne bolesti Hamdi Ramadani izjavio je da postoje podaci da na Kosovu ima više od 200.000 zaraženih, međutim, da se ne može znati tačan broj obolelih bez seroloških testiranja na koronavirus.

Ramadani je istakao da je do porasta noovobolelih na Kosovu došlo uglavnom zbog nedostatka koordinacije između bolnica.

– Broj smrtnih slučajeva je zapanjujući. Na Kosovu nema koordinacije između regiona, jer svaki region ima svoju bolnicu. Napravljena je greška i svi slučajevi su poslati na Kliniku za infektivne bolesti u Prištini – poručio je Ramadani.

Prema njegovim rečima, kada bi postojala bolja saradnja, ne bi postojala ova situacija, da su bolnice koje primaju zaražene u glavnom gradu gotovo na maksimalnom kapacitetu popunjenosti.

– Bilo bi potpuno drugačije da postoji podela i da se slučajevi ne upućuju samo u Prištinu, Ako se ovako nastavi, situacija će biti veoma teška – rekao je Ramadani.

Istakao je da još nisu poznate stvarne razmere širenja koronavirusa na Kosovu i da bi se to otkrilo zahteva pokretanje ozbiljnih testova koji na Kosovu još nisu mogući.

– Na Kosovu još uvek nisu započeta serološka testiranja. Postoje neki podaci da na Kosovu ima više od 200.000 zaraženih, međutim, mi ne možemo znati ove serološke podatke – rekao je Ramadani.

Na Kosovu je u poslednja 24 sata zabeleženo 214 pozitivnih slučajeva koronavirua, što je rekord po broju obolelih od početka marta.

Prema podacima Nacionalnog instuta za javno zdravlje u Prištini, u poslednjih osam dana na Kosovu je registrovano 35 smrtnih slučajeva.

1 COMMENT

  1. Srce mi se cepa zbog njihove muke,kada se vrate u sistem države Srbije imaće sve što treba. Ovako neka im njihove nezavisnosti i patnje to su želeli i dobili.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here