“Postoje tapije još od Crnojevića koje govore čije je vlasništvo Cetinjski manastir”

0
Hadži Marko Vujičić

Predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić rekao je danas da je iznenađen da se nečijim ličnim stavom i gumicom menja nečiji status.

Komentarišući odluku Vlade da Cetinjski manastir prepiše na državu, on je novinarima u Tirani rekao da država koja je ozbiljna i uređena mora da ispravi sve te greške.

– Neko je to uradio namenski ili namerno i neki ljudi koji su to uradili nažalost danas nisu živi i ne možemo da pokrenemo postupak protiv tih osoba, ali možemo da ispravimo nepravdu. Znate da u istoriji Crne Gore postoje tzv. tapije još od Crnojevića koje govore o tome čije je vlasništvo manastir – kazao je Krivokapić.

On je dodao da bi odluka cetinjskog parlamenta bila protivzakonita i protivustavna i na neki način bi bila poruka da takva odluka treba još više da deli građane.

– Nijedna odluka koja se donosi ne može biti protivustavna, protivzakonita i na štetu bilo koga. Taj atak na imovinu je krenuo sa formiranjem tzv. Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) čiji je jedini cilj bio, ne da uspostavi veru, nego da vrati imovinu, kako bi ta imovina mogla da bude korišćena ili od strane države ili te NVO – rekao je Krivokapić.

Imovina i pravo svojine je, kako je dodao, najznačajnija odrednica Ustava.

– Ovde je neko namerno napravio igru da je čak u jednom vremenskom periodu ono što je bila državna svojina izbrisao gumicom, a da ne govorim o drugim zloupotrebama gde je 2005. jednom odlukom čitavu imovinu i državu i privatnu i koja je pripadala manastiru pripisao Prestonici – naveo je Krivokapić.

Kazao je da pravda mora da pobedi i vladavina prava da zaživi, što se kako je poručio ne može desiti dok su zarobljene institucije pravosudnog sistema.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here