Postoji jaz između Irana i svetskih sila

0

Nada se da bi sa Iranom mogao biti postignut sporazum oko nuklearnog programa: Džon Keri

 

Razgovorima na visokom nivou s ciljem da se postigne sporazum do krajnjeg roka 24. novembra prisustvovala je i bivša visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Ketrin Ešton koj je tokom mandata bila angažovana na tom pitanju.

 

Keri je rekao da još postoji relan jaz između Teherana i svetskih sila po pitanju nuklearnog programa, ali da se SAD nadaju da bi sporazum mogao biti postignut.

 

Razgovor minsitara spoljnih poslova Irana i SAD usledio je par dana pošto je list Vol strit džuranl  objavio priču da je američki predsednik Barak Obama proslog meseca tajno pisao iranskom vrhovnom verskom vođi ajatolahu Aliju Hameneiju nudeći saradnju.

 

U tom tekstu se navodi da je Obama izneo uveravanja da SAD vazdušnom kampanjom protiv Islamske države u Iraku i Siriji nemaju nameru da svrgavaju i režim predsednika Bašara Asada koji je blizak partner Teherana.

 

Obama je, takođe, ponudio saradnju Iranu u borbi protiv Islamske države uz uslov da dogovor o nuklearnom programu bude postignut do 24. novembra.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here