Partneri Srbija

Uoči Međunarodnog dana privatnosti, 28. januara, čija je svrha podizanje svesti i edukacija javnosti o pravu na privatnost i zaštiti podataka o ličnosti, biće održana Nedelja privatnosti u organizaciji Partnera Srbije.

Nedelja privatnosti stavlja u fokus pitanje privatnosti i zaštite podataka o ličnosti, kroz diskusiju sa stručnjacima iz civilnog, privatnog i javnog sektora.

Događaj se organizuje kako bi se unapredilo razumevanje javnosti o izazovima u oblasti zaštite prava na privatnost i stvorio prostor za diskusiju o unapređenju zaštite prava na privatnost građana.

Cilj Nedelje privatnosti je da pruži pregled dostignutih standarda u oblasti privatnosti i zaštite podataka o ličnosti, problema u primeni postojećeg pravnog okvira, kao i da predloži rešenja koja mogu pomoći da se unapredi trenutno stanje u ovoj oblasti. Nedelja privatnosti svake godine bavi se i upotrebom novih tehnologija kao i međunarodnim trendovima koji imaju uticaj na ostvarivanje i zaštitu prava na privatnost.

Kristina Obrenović projektna koordinatorka i istraživačica Partnera Srbije, rekla je ovim povodom da pomak svesti građana o zaštiti privatnosti postoji, kako u Srbiji tako i u svetu.

– Čini se negde da je pre par godina bio dominantan onaj stav “nemam šta da krijem”. Sada već, verovatno zbog raznoraznih posledica koje su se i desile različitim građanima, vidimo pre svega od građana sve više zahteva da se lični podaci više štite. Ono što je važno naglasiti jeste da je tu velika uloga i samih građana. Moramo biti aktivni, moramo biti na oprezu i moramo voditi računa kako sami štitimo svoje lične podatke – kaže ona.

Kako objašnajva, upravo je to cilj održavanja Nedelje privatnosti gde se svake godine pravi prostor za dijalog, razmenu iskustava, ali i edukaciju građana i šire javnosti o važnosti zaštite ličnih podataka.

Detaljnu agendu možete pogledati ovde. 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here