EPA/Maxim Shipenkov
Marija Zaharova

Do normalizacije rusko-američkih odnosa nije došlo za vreme dok je predsednik SAD bio Donald Tramp, a pri Džou Bajdenu postoji rizik od dalje degradacije situacije, izjavila je na brifingu portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Kao dokaz tome Zaharova je navela činjenicu da su SAD „upisale“ Rusiju u spisak „specijalnih neprijatelja Amerike“.

– Za vreme Trampa nije došlo ni do kakve normalizacije. Moramo da konstatujemo da za te četiri godine nismo uspeli da normalizujemo odnose, međutim, ne krivicom Rusije. Istovremeno shvatamo rizike nastavka degradacije situacije – rekla je ona.

Zaharova je ujedno izrazila nadu da će nova administracija SAD izabrati put konstruktivne saradnje pre svega kada je reč o kontrole nad naoružanjem, ali i po „drugim pitanjima međunarodne bezbednosti“.

Zatvorite zatvor Guantanamo

Zvanična Moskva je izrazila nadu da će nova administracija pri Džou Bajdenu ispuniti obećanja na koja se obavezao Vašington i zatvoriti zatvor u Guantanamu, izjavila je Zaharova.

Kako je rekla, to bi ujedno podrazumevalo i da svi zatvorenici iz Guantanama dobiju pravedno suđenje zasnovano na realnim istragama umesto da ih drže tajno u pritvoru, gde ih muče i ispituju.

Ona je podsetila da je zatvor u Guantanamu formiran nakon dešavanja 11. septembra 2001. godine, a do sada je u njemu procesuirano 775 zatvorenika od kojih većina nije imalo fer suđenje.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime