Hadži Marko Vujičić

Svečano je bilo i u jednoj od najmnogoljudnijih dijasportskih sredina u Republici Srpskoj. Povodom Dana republike, u Loparama je svečano otvorena izložba “Portreti patrijarha Pavla”, Hadži Marka Vujičića, fotoreportera “Vesti” i dugogodišnjeg urednika “Pravoslavlja” – novina Patrijaršije SPC.

Vujičić kao jedan od retkih fotoreportera koji su dugi niz godina pratili patrijarha Pavla na njegovim putovanjima po svetu istakao je da je on bio istinski posvećen Republici Srpskoj i težnjama Srba za slobodom.

– Vreme blaženopočivšeg Patrijarha srpskog Pavla na tronu Svetog Save obeležilo je osnivanje i proglašenje Republike Srpske, kao i nacionalno buđenje, vraćanje Bogu i traženje puta bogopoznanja, izgradnja hramova, vraćanje Svetog Save kao školske slave, uvođenje verske nastave u srednje i osnovne škole, povratak Spasovdanske litije na ulice Beograda, ali i proslavljanje Svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana kao zaštitnika Republike Srpske. Danas kada obeležavamo 30 godina od osnivanja Republike Srpske sećamo se i svih hrabrih i izginulih ratnika na polju časti za slobodu i ujedinjenje srpstva – istakao je Vujičić.

On je podsetio i na legendarne reči patrijarha Pavla da “budemo ljudi”:

“Obavezni smo i u najtežoj situaciji da postupamo kao ljudi i nema toga interesa, ni nacionalnog ni pojedinačnog, koji bi nam mogao biti izgovor da budemo neljudi… Nama nije do carstva ovoga sveta. Mi živimo u ovom svetu, ali naša prava otadžbina je nebo, Carstvo Božje”,

Visokoprečasni i časni oci, dame i gospodo, braćo i sestre!

Hristos se rodi!

Čast mi je i zadovoljstvo da Vas sve pozdravim i zahvalim Vam što ste došli danas na izložbu fotografija „Portreti Patrijarha Pavla“, čiji sam autor, u Centaru za kulturu Lopare. Danas u Loparama vidimo portrete blaženopočivšeg Patrijarha srpskog Pavla, duhovnog gorostasa, koji je obeležio 20. i početak 21. veka, a bio je na čelu broda Srpske Pravoslavne Crkve u veoma teškom vremenu raspada SFRJ, građanskog rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, teškog perioda sankcija međunarodne zajednice, pada Republike Srpske Krajine, egzodusa srpskog naroda iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, ali i NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, čije posledice tek počinjemo da osećamo, dolazak prognanih sa Kosova i Metohije, gde je blaženopočivši Patrijarh srpski Pavle, kao Episkop raško-prizrenski, proveo 33 godine.

Ovim putem izražavam zahvalnost organizatorima izložbe: Načelniku opštine Lopare g.Radu Saviću i g. Mirku Steviću, direktoru Centra za kulturu Lopare sa saradnicima koji su doprineli da ova izložba bude dostupna građanima Lopara.

Blagodaran sam Gradskoj opštini Mladenovac i članu Gradskog veća g. Zoranu Jociću, zaduženom za kulturu,koji danas nije sa nama, a koju je organizovao ovu izložbu u Mladenovcu 17. juna 2019. godine, posle čega je izložba posetila Čačak, Beograd, Banju Koviljaču, Bajinu Baštu, Kosjerić, Beograd, Užice,Lazarevac i od danas Lopare.

Zahvalan sam Muzeju grada Mladenovca i g. Veliboru Katiću, višem kustosu koji je danas sa nama, koji u zbirci Muzeja čuva uspomenu na Patrijarha Pavla, koji je boravio u Mladenovcu 18 dana tokom svoga oporavka u Institutu za rehabilitaciju „Selters“. Pozdravljam ovom prilikom sve Vas koji ste danas prisutni, a čuvate uspomenu na blaženopočivšeg Patrijarha srpskog Pavla.

Svima Vama koji ste me udostojili svojim prisustvom da danas uveličate ovaj događaj, još jedanput najtoplije blagodarim.”

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here