Potraga za „istorijskom istinom“: Šta Poljska zamera Rusiji

sputniknews.com, Vestionline
0
pixabay.com

“Rusija nije zainteresovana da obeležava godišnjicu Drugog svetskog rata u duhu istorijske istine”, rekao je poljskom Radiju Marija zamenik ministra inostranih poslova Poljske Šimon Šinkovski vel Senk.

Diplomata je izjavio da je Varšava pozvala u goste države EU, NATO-a, kao i predstavnike „Istočnog partnerstva“ na osnovu „savremenih kriterijuma“.

On je dodao da Poljska želi da oda počast sećanju na tragične događaje „u duhu istorijske istine“, za šta, navodno, Rusija nije zainteresovana.

Šinkovski je dodao i da Poljska menja svoj pristup istorijskim pitanjima. Kao primer, on je naveo činjenicu da je pre 10 godina glavni gost događaja, posvećenih godišnjici početka Drugog svetskog rata bio ruski predsednik Vladimir Putin, a da su danas umesto njega pozvali američkog lidera Donalda Trampa.

– To je istorijska smena našeg pristupa istorijskim pitanjima – rekao je diplomata.

Diplomata se dotakao i učešća predsednika nemačke Frank-Valtera Štajnmajera na događaju. Šinkovski je naglasio da je Berlin napredovao u „priznanju krivice za Drugi svetski rat“ i dodao da Poljska kao i pre očekuje od Nemačke kompenzaciju za gubitke koji su joj naneseni u tom ratu.

Zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski je krajem avgusta izrazio čuđenje odlukom Varšave. Po njegovim rečima, ruski predstavnici su želeli da izraze svoja osećanja povodom tog tragičnog dana.

– Nije da želimo da nas svuda pozivaju, ali smo veoma zabrinuti time – zaključio je Poljanski.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov više puta je izjavio da se bilo kakvi memorijalni događaji, koji su posvećeni godišnjici Drugog svetskog rata, u bilo kojoj zemlji sveta ne mogu smatrati potpunim – bez učešća Rusije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here