Pexels

Studija objavljena u časopisu “Journal of Sexual Medicine” pokazala je da 70 odsto Australijanki između 40 i 65 godina ima nizak libido.

Brojka je veća nego što se očekivalo na osnovu prethodno sprovedenih studija, prenose mediji.

Ispitanici su popunjavali upitnik dajući informacije o seksualnim aktivnostima u poslednje četiri nedelje. Rezultati ispod 5.0 ocenjeni su kao loši, kada je nivo zainteresovanosti za seks u pitanju.

Doktorka Rosi Vorsli sa Univerziteta Monaš koja je predvodila istraživanje istakla je da ovaj problem poznat od ranije, ali da su brojke iznenađujuće velike.

– To je nešto zbog čega bi mnoge žene trebalo da se zabrinu – rekla je Vorsli.

Razlog nedostatka seksualne želje može da budu bolest, lekovi ili razne hormonske promene, ali i to kako se pogled na seks menja tokom vremena.

Seksualni terapeut i savetnik za veze Sindi Darnel veruje da nije reč o nedostatku uživanja, ali da potreba za seksom kod većine žena nije primarna, čak ni bitna.

– To ne znači da ne želite ili niste u stanju da uživate u seksu. To znači da ne postoji fiziološki podsticaj, ali se može javiti kasnije, ukoliko počne da se praktikuje – objašnjava Darnel.

Uticaj na to mogu imati i fizički simptomi za vreme menstrualnog ciklusa – naduvenost, umor ili bol takođe ubijaju želju. Stres, nedostatak privatnosti, duge veze, roditeljstvo takođe treba uzeti u obzir. Ni loša seksualna iskustva ne bi trebalo izostaviti.

Vlasnik najstarijeg seks šopa u Australiji Maurin Metjus ističe da nezadovoljstvo seksualnim odnosima, nakon dužeg vremena može dovesti do izbegavanja takvih situacija, piše Independent.

Kako da žene sa ovakvim problemom nađu rešenje?

– Kada dobijete motivaciju u boljoj ste poziciji da stvari promenite na bolje. Kao kada u hladnim jutarnjim časovima treba da odete do teretane na trening. Prvih deset minuta koji podrazumevaju ustajanje, oblačenje i izlaženje iz stana pravi su pakao. Niko taj deo ne voli, ali ljudi to rade i znaju kakvu korist imaju. Ista stvar je i sa seksom – rekao je Darnel.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here