Lična arhiva
Od bolova ne može ni da jede ni da spava: Sofija Nakić

U želji da saznamo kako je Sofija Nakić (16) iz Žitkovca kod Aleksinca obolela od sarkoma vezivnog tkiva u sinusnoj šupljini i na mekom nepcu, poznatijem kao dečiji rak, o čijim smo mukama nedavno pisali, i tome kako napreduje akcija za ovu devojčicu, dočekala nas je neprijatna vest.

– Baš se trudim već neko vreme da ne izgubim razum. Situacija je alarmantna. Stalno se pitam hoće li se desiti nešto i da li će neko nešto da uradi. Zovem redom ljude za koje znam da mogu da pomognu Sofiji, pišem poruke, mail-ove i ništa. Odgovori kao što su: radimo na tome, slučaj je u procesu, biće, dajemo sve od sebe, Sofiji ništa ne znače. Nju i dalje boli, sarkom je pritiska, plače danima, ne spava, ne jede, guši je, depresivna je, malaksala… – rekao je očajni otac Bojan za “Vesti” dodavši:

– Njeni drugari su pomogli i previše, ali nije na njima da joj pomažu, već je to na lekarima, državi, a oni ćute i ne daju odgovore, ne vuku konkretne poteze. Put u Tursku, već neko vreme odlažemo, jer Sofija trenutno ne može da putuje avionom, a kolima je neizvodljivo. Naravno, naše zdravstvo ima vozila koja bi mogla da je odvezu na pregled, ali ni na to nemamo pravo, jer nemamo uput. Nalazimo se u poprilično nezavidnoj situaciji. Gledam kako mi se dete pati iz dana u dan, a ne mogu da joj pomognem. Mnogo je to za nekog ko je i odrastao, a kamoli za mladu devojku kojoj sada treba da bude najlepše, a prolazi kroz muke i agoniju. Novac da odemo na pregled u Tursku imamo, sakupili smo, naravno pomogli su nam humani ljudi, vi, neke organizacije, ali šta dalje? Platićemo pregled, platićemo put, dva do tri dana u Turskoj, a lečenje?

Budući da je sarkom poprimio već toliki obim da je Sofija konstantno u bolovima i da ne može da uzima hranu, to je i Bojan morao da “preseče” i donese odluku, a to je da je što pre odvede u Tursku, kako ne bi bilo kasno.

– Kad me pitate kako sam, više ni sam ne znam. Samo me prebacuju od čoveka do čoveka, obećavaju, a ne ispunjavaju, ne znam onda šta da kažem. Sofija je klonula sasvim, ne jede, ne priča, ne samo da ne može, već se i ne trudi. Ako se ništa ne desi do kraja ove nedelje, ja je vodim, pa kud puklo. Pozvao sam na Fejsbuku prijatelje, ako mogu da pomognu, i idemo za Tursku. Treba da mi stigne iz Turske zvanično obaveštenje da hoće da je leče i ići ćemo. Ne čekamo više, jer nema smisla. Mnogo sam ljut i razočaran, nemam volju nizašta. Šaljem vam i nekoliko slika da vidite kakvo je Sofijino stanje, pa neka svi ljudi prosude da li je humano to što joj rade – ogorčeno će otac Bojan.

U međuvremenu, kako ističe, u pomoć za Sofiju su priskočili i beogradski taksisti i Ugovorna privredna taksi komora, koji su za pet dana prikupili više od 588.060 dinara.

– Mnogo sam zahvalan na ovoj pomoći. Pošto sam kroz razgovor sa turskom bolnicom saznao da Sofijino lečenje može da dostigne i sumu od 50.000 evra, što zbog vremena koje prolazi, to i zbog neadekvatnog lečenja, kao i napredovanja bolesti, to nam je svaki dinar, evro, dolar, zlata vredan. Male su šanse da će se neko od lekara smilovati na našu situaciju. Zato ću još jednom da zamolim za pomoć, i nije me sramota, jer mi dete pati, a duša me boli. Sofija mora da ode hitno na lečenje. Ona ne može da čeka lekare, državu da urade nešto. Previše je čekala, zbog čega joj je život sada ugrožen – istakao je zabrinuto otac Bojan.

Na put što pre

U daljem razgovoru Bojan navodi da su novac za put i pregled prikupili od dobrih ljudi, a koji košta 3.800 evra, međutim, i taj pregled bi bio potpuno besplatan ukoliko bi ih Sofijina doktorka uputila. Budući da na to ne mogu da računaju, to će ovaj iznos morati da plate, a tek nakon pregleda saznaće i tačan iznos celokupnog lečenja.

– Verujem u vas dobri ljudi, pokazali ste da možete. Još jedan talas je potreban da Sofija ode na lečenje, još jedan talas vaše pomoći. Neću da ih čekam više, moram da je odvedem i čim je zbrinu, vratiću se da nastavim borbu s njima, da se laktam, da grizem… Možda ću uspeti, možda neću, ali će bar Sofija biti adekvatno zbrinuta, lečena, neće da je boli, neće da pati… – rekao je Bojan.

Računi za pomoć

Budući da će Sofija lečenje morati da nastavi u inostranstvu, ko želi da pomogne da izbori i tu tešku bitku, može stupiti u kontakt sa ocem Bojanom Nakićem putem telefona na broj: +381 66 05 77 75 i dogovoriti se oko načina dostave pomoći.

Donacije mogu uplatiti i na devizni račun otvoren u Unikredit banci na ime:

Bojan Nakić, Baštovanska 17, Žitkovac, 18210 Aleksinac, Srbija

RS35170001042537200153, SWIFT BACXRSBG

Broj dinarskog računa je: 170-0010425372000-56

Od skoro, za Sofiju je otvoren i SMS broj i račun u Fondaciji Budi human, putem koje se može pomoći na sledeće načine:

Slanjem SMS poruke: Upišimo 710 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human710 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-552155-80

Uplatom na devizni račun: 00-540-0004256.3

IBAN: RS35160005400004256360

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

POZIV DONATORIMA:
Ako želite da se uključite u neku od akcija HUMANITARNOG MOSTA, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara HUMANITARNOG MOSTA na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.