pixabay.com
Foto: Ilustracija

Istočnoj Evropi će u bliskoj budućnosti biti potrebno pojačano prisustvo NATO-a zbog bezbednosne pretnje koju predstavlja Rusija, izjavio je letonski premijer Krišjanis Karinš danas u Berlinu uoči sastanka sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

– Veoma je potrebno da Nemačka bude ne samo prisutna na Baltiku, već i da preuzme vodeću ulogu u Evropskoj uniji i NATO u ovim teškim vremenima – rekao je Karinš uoči sastanka sa Šolcom, estonskom premijerkom Kajom Kalas i predsednikom Litvanije Gitanasom Nausedom, prenosi Rojters.

Litvanski predsednik je juče saopštio da će zatražiti od SAD da trajno stacioniraju trupe u ovoj zemlji, kako bi pomogli jačanju bezbednosti.

On je to poručio nakon što je pozdravio novu rotaciju međunarodne borbene grupe NATO-a predvođene Nemačkom, koja je u Litvaniji raspoređena 2017. i koja će uskoro uključiti 350 dodatnih nemačkih vojnika kao odgovor na gomilanje ruskih trupa u blizini Ukrajine, preneo je Rojters.

Od 2019. SAD su rasporedile oko 500 vojnika i opreme u Litvaniji, kao dodatni angažman Alijanse u odvraćanju Rusije, a predsednik Nauseda je najavio da će razgovarati s Vašingtonom kako bi se obezbedilo stalno prišutvo ovih snaga.

3 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here