Hadži Marko Vujičić

U Centru “Šumice” na Voždovcu do 7. juna svi zainteresovani mogu da pogledaju jedinstvenu izložbu “Potreti patrijarha Pavla”, autora Hadži Marka Vujičića, fotoreportera “Vesti” i dugogodišnjeg urednika “Pravoslavlja” – glasila srpske Patrijaršije,

Izložba je svečano otvorena sinoć kada je Centar “Šumice” proslavio i svoju slavu – Svetog Ćirila i Metodija.

U prepunom holu ovog Centra posetiocima je predstavljeno 33 portreta najomiljenijeg srpskog patrijarha nastalih u periodu od 2003. do 2009. godine.

Autor izložbe, fotorepoter “Vesti”, Hadži Marko Vujičić istakao je da je patrijarh srpski Pavle bio duhovni gorostas koji je obeležio 20. i početak 21. veka.

– Patrijarh Pavle je bio na čelu broda Srpske pravoslavne crkve u veoma teškom vremenu raspada SFRJ, građanskog rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, teškog perioda sankcija međunarodne zajednice, pada Republike Srpske Krajine, egzodusa srpskog naroda iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, ali i NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, čije posledice tek počinjemo da osećamo, kao i dolazak prognanih sa Kosova i Metohije, gde je blaženopočivši Patrijarh srpski Pavle, kao Episkop raško-prizrenski, proveo 33 godine – naveo je Hadži Marko Vujičić.

On je naglasio da je vreme patrijarha srpskog Pavla na tronu Svetog Save obeležilo nacionalno buđenje, vraćanje Bogu i traženje puta bogopoznanja.

– To je bilo vreme izgradnje hramova, vraćanje Svetog Save kao školske slave, uvođenje Verske nastave u srednje i osnovne škole, kao i povratak Spasovdanske litije na ulice Beograda, naše prestolnice…

Izložba “Portreti patrijarha Pavla” organizovana je uz pomoć gradske opštine Mladenovac i projekta da izložba obiđe sva mesta u otadžbini i dijaspori u kojima je patrijarh Pavle boravio ili služio.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here