pixabay.com

Italijanska konditorska kompanija Ferero grupa odustaje od farme lešnika, vredne 70 miliona dolara, u blizini Nerendare na jugu Novog Južnog Velsa, rekavši da je dugoročna klima neprikladna.

Australijski ogranak kompanije, koji proizvodi brendove kao što su ferero rošer, nutela i kinder sprajz, ukloniće milion stabala lešnika, koje je zasadio na farmi od 2013. godine.

U saopštenju, Ferero je rekao da odluka o prekidu farme nije doneta olako.

– S obzirom na nedavne, nepovoljne vremenske uslove, pilot studija je otkrila da klima u regionu dugoročno nije pogodna za uzgoj lešnika. Tokom trajanja desetogodišnjeg projekta prinosi lešnika su pali ispod očekivanja, zbog čega projekat, nažalost, više nije komercijalno održiv – navodi se u njihovom saopštenju.

Kada je pre deceniju najavljen poduhvat vredan 70 miliona dolara, hvaljen je kao veliki doprinos koji će podstaći veću lokalnu proizvodnju.

Australija uvozi 3.500 tona lešnika godišnje, dok se svega 1.000 tona uzgaja oko 60 australijskih uzgajivača, uglavnom u hladnijim klimama u Tasmaniji, Adelajd hilsu, Orandžu u Novom Južnom Velsu i severoistočnoj Viktoriji.

Ferero se nadao da će proizvesti oko 5.000 tona iz svog poslovanja u Nerendari.

Izvršni službenik australijskih uzgajivača lešnika Trevor Renford je rekao da je razočaran što se uklanjaju stabla koja tek sada dolaze u punu proizvodnju.

Renford je rekao da su nove sorte koje je Ferero doneo u Australiju, i koje su pogodne za konditorsku proizvodnju distribuirane drugim australijskim uzgajivačima.

On se nada da će uprkos odluci Ferera da prestane da uzgaja orašaste plodove lokalno, postojati mogućnost da se australijski lešnici koriste u njihovim proizvodima.

Sem toga, kako je istakao, neuspeo poduhvat je, takođe, ukazao potrebu za sortama koje su pogodnije za topliju klimu u Australiji.

– Potrebno je istraživanje tipa „plavog neba“, kako bi se sagledale sorte koje bi u budućnosti mogle da budu bolje prilagođene toplijim, sušnijim klimatskim uslovima – naglasio je Redford.

Zemljište ima prava na navodnjavanje

Imovina od 2.600 hektara sa više od 11.000 megalitara vodnih prava je na listi za prodaju.

Agent prodaje i direktor kompanije CBRE Agribiznis, Met Čajlds je rekao da su velike operacije navodnjavanja hortikulture poput ove retke, i da će je činjenica da se drveće uklanja učiniti privlačnijom.

– Kupci bi morali sami da odu i uklone ta stabla, što je značajna investicija, ali i vreme da se zemljište pripremi da bude spremno za novu sadnju – naglasio je Čajlds i dodao da očekuje da će sada doneti više od 80 miliona dolara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here