commons.wikimedia
Beč

U prva tri kvartala ove godine, austrijsko državljanstvo dobilo je 11.155 građana, što je, u odnosu na isti period prošle godine, rast od 45,3 procenta.

Oko 30 odsto novih državljana su potomci žrtava nacizma, kojima je novim zakonom omogućeno da dobiju austrijsko državljanstvo.

– Rastu broja dodele državljanstva doprineli su pre svega žrtve nacizma i njihovi potomci – objasnio je direktor Statističkog zavoda Austrije Tobijas Tomas.

Osobe koje su politički progonjene tokom nacističkog režima i njihovi potomci dobili su mogućnost da uzmu i austrijski pasoš, a da ne moraju da se odreknu sadašnjeg državljanstva. Tu mogućnost iskoristile su ove godine 3.022 osobe, od kojih 2.992 žive u inostranstvu, pre svega u Izraelu, SAD i Velikoj Britaniji.

Na osnovu dugogodišnjeg boravka u Austriji, državljanstvo su dobile 8.133 osobe, među kojima prednjače Sirijci (834), Turci (810) i građani poreklom iz Bosne i Hercegovine (614).
Proteklih godina prednjačili su građani BiH, ali su ih sada pretekli Sirijci koji su u Austriju došli u velikom migrantskom talasu 2015.

Prema statističkim podacima, četvrtina novih državljana rođena je u Austriji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here