Poverenje Aleksiću i Puriću

0

 

Po 80 glasova dobili su Siniša Blagojević i Miloš Janković, za dr Josefa Kavaju glasalo je 25 birača, za Petra Milića – četiri i za Milovana Jovanovića – jedan. Od 656 prijavljenih, glasanju je pristupio 301, a odlukom izborne i verifikacione komisije prihvaćeno je sabiranje glasova na kojem je zaokruženo jedno ili dva imena kandidata.
 

Glasao i Gašpar

Živanki Rajković (80) se nije dalo.
– Iz Svilajnca sam, 46 godina živim u Parizu. Došla sam da glasam, stajala u redu, a nisam se ranije upisala, sada sedoh da predahnem, pa natrag kući.

Portugalac Sebastijan Markes Gaspar, kao prijatelj Srba i član SZF bio je i jedini stranac koji je glasao.

-Volim Srbe, sa vama idem na protestne mitinge, sa vama idem na izlete, imam mnogo prijatelja Srba, sada su uz mene Mica Marković i Vlada Vukmirović. Ovaj moj glas je za vaše bolje sutra!

Ovom prilikom u Parizu se pokazalo da srpska dijaspora nije nezainteresovana, već je potrebno dobro je organizovati, a glasanje, održano u Kulturnom centru Srbije zaslužuje sve pohvale.

 

Od "prihvata" na ulazu (Slavica Loran i Mirko Đorđević), preko redara i obezbeđenja (fudbaleri FK Srbija), do ozbiljnosti rada, dok je proveravanje i prebrojavanje listića pratilo tridesetak ljudi.

– Hvala svim glasačima koji su došli. A moja je želja da naše građane iz Francuske zastupam na način koji su zaslužili, da njihove zahteve prenosim matici i za uzvrat da im prenesem sve što naša država čini i činiće za dijasporu – rekao je Mića Aleksić.

– Moj cilj je da, po uzoru na dobar rad pariske dijaspore, razvijem našu dijasporu i u ostalim delovima Francuske.

 

Rat nas je razbio, a kako je bitan kontakt sa ljudima, moramo im prilaziti. Naša iskustva donosićemo u maticu, ali očekujemo i da matica prihvati naše ideje – kaže Vidoje Purić.

Izbornu komisiju činili su Predrag Janković, Ljiljana Mitrović, Stana Bilbija, Dejan Stevanović i Vlada Stefanović, a verifikacionu – Sima Mraović, Drago Đurić i Slavica Banjac i po završetku šestočasovnog glasanja i tročasovnog sabiranja iskazali su puno zadovoljstvo. Istina, tridesetak pristiglih nije moglo da glasa jer se nisu prethodno prijavili a "nisu znali da treba". Dakle, idući put biće još masovnije!
 

Za slogu

– Kad mogu da glasam za predsednika države, onda mogu da glasam i za dijasporske predstavnike. Mi moramo da čuvamo našu zajednicu i da budemo dobro organizovani i složni – primetila je Beograđanka Radmila Stanojković koja je 46 godina u Parizu.
Darko Matović (29) nosi poreklo iz Miloševca kod Velika Plane, rođen je u Francuskoj, a opredelio se za glasanje jer "hoće da se zna da postojimo".

Slavica Petrović kroz pošalicu saopštava da je na glasanje došlo "pola Lapova, jer su za to primili po 1.000 evra", a u ozbiljnijem tonu kaže da je svima njima želja da u Srbiji i nama u rasejanju bude bolje, dok su Radmila i Aleksandar Popović iz Srbova kod Negotina, 40 godina žitelji Francuske izjavili da, evo, sa radošću glasaju "za svoje".

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here