youtube/Amar Ujala
Bagdadijeva sestra Rasmija Avad

U raciji turskih bezbednosnih snaga na severozapadu Sirije uhapšena je starija sestra ubijenog lidera Islamske države Abu Bakra al-Bagdadija, a zvaničnici veruju da bi ona mogla da pruži značajne informacije o toj terorističkoj organizaciji.

Agencije navode da se malo toga zna o sestri Bagdadija, koja je poznata kao Rasmija Avad (65). Neimenovani turski zvaničnik je, ne iznoseći detalje, rekao da se veruje da je ona povezana sa Islamskom državom.

Avad je uhapšena tokom racije u ponedeljak uveče. Pronađena je u prikolici u kojoj je živela sa porodicom u blizini grada Azaz u provinciji Alep. Zvaničnici navode da je Avad bila sa suprugom, snajom i petoro dece, a sem nje i ostale punoletne osobe su na saslušanju.

“Ovo je zlatni rudnik što se tiče obaveštajnih podataka. Ono što ona zna o Islamskoj državi moglo bi da pomogne u hvatanju drugih”, kazao je turski zvaničnik, prenosi AP.

Direktor za komunikacije turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana istakao je da je hapšenje Avad dokaz odlučnosti Turske u borbi protiv Islamske države.

“Hapšenje Bagdadijeve sestre je još jedan dokaz uspeha naših operacija protiv terorizma. Mnogo mračne propagande je kružilo protiv Turske da bi se pokrenula sumnja oko naše rešenosti u borbi protiv Islamske države”, napisao je rano jutros na Tviteru Fahretin Altun.

Stručnjak za borbu protiv terorizma uz Hadson instituta Majk Pregent smatra da Avad nije bila upućena u planove o napadima Islamske države, ali da je moguće da je znala za “krijumčarske rute”.

“Moguće je da je bila upoznata sa mrežom ljudi kojima je Bagdadi verovao, mrežom u Iraku koja joj je pomogla da putuje sa porodicom”, naveo je on za BBC.

Američki predsednik Donald Tramp objavio je 27. oktobra u Beloj kući na konferenciji za novinare da je Bagdadi mrtav.

Kako je naveo, Bagdadi je aktivirao eksploziv kojim je bio opasan pošto je pobegao u tunel tokom racije američke vojske u provinciji Idlib.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here