freepik

Opozicija je optužila laburističku vladu da je prekršila obećanje dato zaposlenima u domovima za stara lica, odlažući povećanje plata od 15 odsto, za koje se zalagala Komisija za pravičan rad (Fair Work Commission).

Naime, Komisija je ove godine odlučila da vlada treba da poveća plate za 15 odsto, međutim, kabinet premijera Entonija Albanezea je potvrdio da to neće uraditi odjednom, već je povećanje plata podeljeno na dve godine: deset odsto u julu 2023. i preostalih pet odsto naredne, 2024, takođe u julu.

Odluka FWC-a je još prilikom donošenja kritikovana, jer se povećanje plata odnosilo samo na lica koja su uključena u direktnu negu, uključujući sve medicinske sestre i sektor radnika za kućnu negu.

Izostavljeno je važno osoblje za podršku, prijem i administraciju, koje je još sastavni deo pružanja nege starijim ljudima.

Međutim, ni nadanja o povećanju plata uključenih u direktnu negu neće se ostvariti pre polovine sledeće godine.

Pri tome treba imati u vidu, da dok su bili u opoziciji i kasnije u vladi, laburisti su izrazili zabrinutost zbog niskih plata koje su prisilile radnike da napuste ovaj sektor, što je dovelo do velikih problema u radnoj snazi.

S druge strane, u javnosti postoji široka podrška za puno povećanje plata, sa 59 odsto Australijanaca koji su pohvalili ovu odluku u rezultatima ankete koje je prošle nedelje objavio Sidnej Morning Herald. Samo 22 odsto je reklo da se ne slaže sa povećanjem.

Odluka o odlaganju i deljenju povećanja na dve godine je kod sindikata zaposlenih u domovima za stara lica izazvala bes.

Prema izveštajima Gardijana, ključni sindikati, uključujući one koji su davali veliku podršku laburistima i premijeru Albanezu na izborima u maju, planiraju da održe proteste u narednim nedeljama.

Osim toga, Vlada se takođe, obavezala da će povećati obavezne minute nege za starije štićenike, što znači da treba da poveća broj osoblja u industriji, uz povećanje plata koje se smatra ključnim faktorom za zaustavljanje otkaza u ovoj industriji i kao preduslov za privlačenje novog osoblja.

Portparol Koalicije za zdravstvo, Eni Raston je nazvala odluku o platama “šokantno prekršenim obećanjem“, pošto su se laburisti više puta obavezali da će finansirati povećanje plata.

Prema njenim rečima, Laburisti daju prioritet svom budžetu u odnosu na isporuku značajnog povećanja plata lojalnom osoblju za brigu o starima, koje svakodnevno radi i brine o najstarijim Australijancima.

Predsedavajuća Saveta industrije radne snage za stara lica (ACVIC), Libi Lajons je rekla da iako priznaje složenost uključenu u sprovođenje povećanja plata u celom sektoru, mnogi zaposleni će otići pre nego što budu mogli da iskuse beneficije.

– Usklađivanje povećanja plata sa početkom finansijske godine i planiranim reformama smanjiće potencijalno administrativno opterećenje za pružaoce usluga i poslodavce, što je značajan problem u sektoru koji prolazi kroz veliku transformaciju – istakla je Lajons.

Ministarka za brigu o starima, Anika Vels je izjavila u utorak da se vlada suočila sa “pozadinom nekih prilično značajnih fiskalnih izazova“ u ostvarivanju povećanja plata, u pokušaju odbrane odluke da se povećanje plata od 15 odsto podeli na dve godine.

Ministarka Vels je ovo nazvala “istorijskim“ povećanjem plata, s tim da je Vlada morala da vodi proces povećanja plata na “odgovoran“ način.

Udarac za radnike

Predsednik Nacionalnog sindikata zdravstvenih usluga (HSU), Džerard Hejs je rekao da je odlaganje i deljenje povećanja razoran udarac za radnu snagu kojoj je potrebna podrška.

– Do početnog povećanja će doći tek za više od šest meseci i uglavnom će ga pojesti inflacija. Tri četvrtine radnika za brigu o starima već je naznačilo da će napustiti brigu o starima u narednih šest meseci, osim ako ne dođe do ozbiljnog povećanja plata – naglasio je Hejs, uz napomenu da se HSU zalagao za povećanje plata od 25 odsto.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here