Povlašćeni građani preteški za budžet

0

Tasovac nije dodao ni jedno novo ime na spisak nacionalnih penzionera
 

Buru u javnosti podigli su predstavnici penzionerskih udruženja zbog činjenice da su "nacionalni" penzioneri, oni koje je država nagrađivala za zasluge za narod, pošteđeni u odnosu na ostale. Ovo izuzeće od smanjenja za deset odsto, samo je jedna od kontroverzi koje godinama prate ličnosti iz sveta nauke, kulture, sporta i estrade, dobitnika nacionalnih penzija.

Prošle godine na listu postojećih nacionalnih penzionera nije dodato nijedno novo ime. Ministar kulture Ivan Tasovac je komentarisao da nije najveći greh samo to što su ih dobijali ljudi bliski partijama, već i što se na taj način brisala granica između kulture i estrade, smisla i besmisla.

Visina nacionalnih penzija za 562 sportista kreće se od 400 do 1.300 evra, u zavisnosti od osvojenih medalja. Na spisku zaslužnih je i mlađani ministar sporta Vanja Udovičić.

Država godišnje samo na penzije sportista izdvoji oko 6,3 miliona evra.  Iz oblasti kulture, umetnosti i estrade je 400 korisnika nacionalnih penzija kojima mesečno uz redovnu penziju sledi i 50.000 dinara (oko 400 evra) nacionalne, što iznosi oko dva miliona evra godišnje samo za ovu kategoriju "nacionalaca".

Đuro Perić: Nagraditi ih na drugi način
 

Predsednik Saveza penzionera Srbije Đuro Perić nije pristalica ove vrste nagrada za doprinos zemlji. On se zalaže za smanjenje ovih nagrada privilegovanoj kategoriji penzionera.

– Zašto bi samo oni bili privilegovani – pita Perić i predlaže drugi vid nagrade za njihove zasluge.

– Mislim da treba ukinuti ta priznanja u novcu i dodeljivati neke nagrade, može i zlatne, poput "Dobričinog prstena" koji dobija srpsko glumište – predlaže Perić.

On ne vidi razlog zbog kojeg penzije zaslužnih ne bi bile smanjene.

– Zašto bi oni bili izuzeti od mera, a da nisu recimo profesori koji izvode na put mlade generacije – obrazlaže za "Vesti" prvi čovek penzionerskog udruženja.

Posebna priča, prema njegovom mišljenju, jeste estrada, gde ima i zaslužnih umetnika, ali i šunda i kiča.

– Uostalom, mnogi od tih ljudi, iako su penzioneri, rade i dalje. Najviše pevači, a evo samo za predstojeće novogodišnje praznike neki će uzeti hiljade evra – obrazlaže Perić.

 

A šta kaže estrada?

Nacionalna penzija je zasluga, napominje Merima Njegomir
 

Najmanje je "nacionalnih penzionera" sa estrade, tvrdi pevačica narodne muzike Merima Njegomir, jedna od korisnica nacionalne penzije.

– Među 400 raznih umetnika, mislim da je svega desetak nas. Iako smo najmalobrojniji, uz novinske tekstove o toj temi uvek idu naše fotografije. Nemam ništa protiv smanjenja naših penzija i ako će to Srbiji biti od pomoći, podržavam najavljene mere – objašnjava Njegomir za "Vesti".

 

Nacionalno i porodično

Javna je tajna da je svaka vlast imala svoje favorite, a mada je trn u oku javnosti estrada, bilo je zamerki da i su bračni parovi dobili nacionalne penzije, poput scenariste Gordana Mihića i glumice Vere Čukić. Nacionalno su zaslužni i brat i sestra Milan Špiček, filmski kritičar i Donka Špiček, organizator. Pevačica Senka Velentanlić je konkurisala za nacionalnu penziju, a dobili su je njen muž Zafir Hadžimanov i sestra Bisera Velentalnić.

– Smatram da je izraz nacionalna penzija nepravilan jer je to nacionalno priznanje za doprinos kulturi Srbije koje mi nismo uzeli, već nam je dodeljeno za rad na podizanju nivoa kulture u oblasti muzike. Zato i ne vidim zbog čega se pravi toliko pompe. Što se tiče bilo kakvih mera u zemlji, pa moje kolege i ja smo uvek bili patriote – kaže Merima Njegomir povodom čije nacionalne penzije se digla prašina u javnosti kada se saznalo da ona radi.

Šta god da država odluči, jedan od najpoznatijih srpskih folk pevača, takođe korisnik nacionalne penzije, Miroslav Ilić kaže da će se složiti.

– Šta se treba, treba se, šta se mora, mora se – komentarisao je Ilić najavu smanjena nacionalnih penzija.

Pevač Bora Drljača, kome je ovakvo priznanje izmicalo nekoliko godina, otvoreno je prošle godine progovorio o nekim dobitnicima.

– Smučio mi se sistem po kojem se u ovoj državi dodeljuju nacionalne penzije. Svakog neko gura – kazao je tada Drljača, otkrivajući kako se vezama dolazi do ovakve privilegije pod stare dane.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here