Hadži Marko Vujičić

U sklopu obeležavanja 12 godina od smrti “živog sveca”, 44. poglavara SPC, patrijarha Pavla, u biblioteci “Dimitrije Tucović” u Lazarevcu u ponedeljaka, u 17 časova otvara se velika izložba “Portreti Patrijarha Pavla”, autora Hadži Marka Vujičića, dugogodišnjeg urednika fotografije “Pravoslavlja”, novine Srpske patrijaršije i fotoreportera Frankfurtskih “Vesti”, koji je kroz niz godina pratio aktivnosti blaženopočivšeg Patrijarha srpskog Pavla.

Patrijarh Pavle preminuo je u Beogradu 15. novembra 2009. godine. Rano tog jutra pričestio ga je jeromonah Metodije, sadašnji vladika Eparhije budimljansko-nikšićke.

Podovom njegove smrti proglašena je trodnevnu žalost u Srbiji.Patrijarh Pavle je sahranjen 19. novembra, po sopstvenoj želji, u manastiru Rakovica u Beogradu. Od nedelje 15. novembra do četvrtka 19. novembra telo patrijarha Pavla nalazilo se u Sabornoj crkvi gde su neprestano čitane molitve i gde su vernici dolazili da mu odaju počast.

Za patrijarha Srpske pravoslavne crkve izabran je 1. decembra 1990.

Tokom upravljanja SPC, obnovljeno je i osnovano više eparhija, obnovljena je i Bogoslovija na Cetinju 1992, dve godine kasnije Duhovna akademija Svetog Vasilija Ostroškog u Foči i Bogoslovija u Kragujevcu.

Patrijarh Pavle je 1993. u Beogradu osnovao Akademiju za umetnosti i konzervaciju, sa nekoliko odseka (ikonopis, freskopis, konzervacija), a 2002. nastava veronauke je vraćena u škole, a Bogoslovski fakultet ušao u sastav Beogradskog univerziteta iz koga je izbačen 1952. godine.

Autor portrteta patrijarha Pavla, Hadži Marko Vujičić diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu 2008. Član je Udruženja novinara Srbije i do sada je imao više samostalnih i zajedničkih izložbi fotografija, a važi za jednog od značajnijih hroničara života blaženopočivšeg Patrijarha srpskog Pavla.

Od Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine dobio je zlatnu medalju kralja Petra I Karađorđevića, zlatnu medalju regenta Aleksandra Karađorđevića, medalju vojvode Stepe Stepanovića. Od Njegove Svetosti Patrijarha vaseljenskog G. Vartolomeja dobio je medalju Vaseljenske Patrijaršije “Apostol mira, ljubavi i nade”.

Izlagao je u Pragu povodom 50 godina autokefalnosti Češke pravoslavne crkve, 2006. godine u Ruskom kulturnom centru, a ilustrovao je više stručnih knjiga, monografija, spomenica i šematizama eparhija Srpske pravoslavne crkve.

Na izložbi u Lazarevcu, posetioci će videti 33 portreta Patrijarha Pavla koje je Vujičić snimio u Srbiji, ali i dijaspori.

Izložba će biti otvorena do 01. decembra 2021. godine. Ulaz je slobodan.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here