Lična arhiva
Srpska tradicija u korenima kluba

Prošle sedmice, samo dan uoči svog 72. rođendana, Fudbalski klub Beograd iz Adelajda je krunisao najuspešniju sezonu u ovom veku, osvojivši titulu šampiona Prve lige Južne Australije.

Prethodno je izboren i povratak u društvo premijerligaša, što je više nego lep povod da se podsetimo istorije najstarijeg srpskog kluba na Petom kontinentu.

Beograd je 22. oktobra 1949. godine osnovala grupa srpskih emigranata, pre svega oficira kraljeve vojske i političkih izbeglica iz posleratne komunističke Jugoslavije.

U Beogradovoj monografiji, autora Petra Nikolića, jednog od osnivačkih članova kluba, koja je odštampana povodom 50 godina postojanja, zapisano je da su u grupi osnivača Beograda bili Ilija Ika Ilić, Danilo Čukić, Vasilije Vaso Keković, Dušan Duško Naumović i drugi.

Prvi predsednik Beograda Ilija Ilić (levo), Milovan Medić i Ćirko Milosavljević

Prvu upravu kluba činili su: Ilija Ilić (predsednik), Miodrag Živković (potpredsednik), Danilo Čukić (sekretar), Nikola Kleut (blagajnik), kao i Dušan Naumović, Vaso Keković, Stanoje Vuković i Petar Nikolić, koji je dugo godina bio i prvi čovek Fudbalskog saveza Južne Australije.

Svoju prvu zvaničnu utakmicu Beograd je odigrao 15. aprila 1950. godine na terenu Južni Parklend u Adelajdu, a protivnik je bio tim po imenu Prospekt. Naš klub je zabeležio pobedu od 5:2. Godine 1956. Beograd je prešao na teren uz Vudvilu, na kome je ostao do današnjeg dana.

Prvi šampionski trofej, u Drugoj državnoj ligi, osvojen je iste godine kada se klub preselio na sadašnji Frenk Mičel Park. Pehar pobednika najjačeg takmičenja u Južnoj Australiji po prvi put je unet u klupske vitrine 1979. godine, a prvaci države bili su i 1983, 1993. i 1996.

U šampionskoj 1979. godini Beograd je svoje dotadašnje plave boje zvanično promenio u boje srpske trobojke – crveno-plavo-belo – koje i danas nosi. Ova godina je ostala upamćena i po tome jer su tada na Beogradovom terenu prvi put zasijali reflektori za noćne utakmice, koje je postavio Branko Petaković u vreme kada je predsednik kluba bio Milan Stepanović.

Značajna godina u istoriji kluba bila je i 1992. kada je zvanično dobio ime Beograd Vudvil. U ovoj godini je i kluposki teren, umesto Vudvil Vest Beograd stadion, poneo sadašnje ime Frenk Mičel Park, po čoveku koji je kao prvi komšija kluba ceo svoj život posvetio Beogradu i juniorskom pogonu ovog srpskog kluba, a živeo je u kući pored samog stadiona.

Beograd je osvajao svesrpsko takmičenje Karađorđev kup četiri puta – 1998, 2013, 2015. i 2018. godine, dok je trofej 2016. osvojila amaterska ekipa Beograda iz Adelajda.

Klub je osvajao i Koka kola kup, Ampol kupa i Kup Federacije.

Nasleđe kraljeve vojske

Većina osnivača Fudbalskog kluba Beograd bili su oficiri Jugoslovenske kraljevske vojske. Oni su tokom 1948. i 1949. uglavnom emigrirali u Adelajd iz kampova za raseljena lica u zapadnoj Evropi i na Bliskom istoku. Do danas je u Fudbalskom klubu Beograd sačuvano nasleđe kraljeve vojske koje se izuzetno poštuje.

Prvi tim iz 1949.

Na fotografiji vidimo ekipu Beograda, a mađu njima su B. Milosavljević, M. Valda, L. Frackovski, D. Milovčević, D. Gomulka, M. Dragan i M.Vujić (stoje s leva), kao i M. Sibinović, J. Ilić, V. Marković, C. Petrović, J. Savić, M. Medić i P. Kristić (sede s leva).

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here