pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ministar odbrane Švedske Peter Hultvist smatra da povratak na mesta stalne dislokacije snaga koje su učestvovale u vežbama na jugu Rusije zapravo predstavlja „dimnu zavesu“.

– Rusija sada pravi značajnu slobodu delovanja ostavljajući na terenu naoružanje i sve ostalo. Na taj način, ovde mogu veoma brzo da se prebace trupe. U perspektivi, nivo tenzija može da se podiže i spušta u zavisnosti od toga šta odgovara interesima Rusije. Govorim o dimnoj zavesi ─ ostavljanjem tehnike i materijalnog dela na terenu stvara se mogućnost za brzo povećavanje aktivnosti – izjavio je ministar u intervjuu za televiziju „SVT“.

Švedski ministar je saopštio i da je u petak razgovarao sa šefom ukrajinske diplomatije. Na pitanje da li je prihvatio ukrajinsko tumačenje događaja, Hultkvist je odgovorio odrično. U isto vreme, ponovio je verziju koju je ranije izneo Zapad, prema kojoj je Rusija navodno odgovorna za rast napetosti na granici sa Ukrajinom.

– Upravo je Rusija ta koja izvodi velike vežbe koje stvaraju izuzetno napetu situaciju i ona je odgovorna za eskalaciju. Ubeđen sam da je završetak vežbi samo privid smanjenja tona – tvrdi švedski ministar odbrane.

Ranije je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu dao ukaz da se vojska koja je učestvovala u vežbama na jugu zemlje, vrati u svoje stalne baze do 1. maja. U manevrima koji su se odvijali na Krimu učestvovalo je više od 10.000 vojnika, 1.200 jedinica naoružanja i vojne tehnike, kao i 40 ratnih brodova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here