Tanjug/AP
Razorni požari u leto 2019-2020 opustošili su delove Novog Južnog Velsa

Stanovnicima Novog Južnog Velsa upućeno je upozorenje da se pripreme za intenzivnu sezonu požara na leto.

Šefovi vatrogasnih službi su najavili da posle tri vlažne godine, koje su dovele do pojačanog rasta vegetacije duž istočne obale Australije, verovatno predstoji sušno i toplo leto koje donosi klimatski fenomen El Ninjo.

Naime, od „crnog leta“ 2019/2020. veći deo kontinenta se suočava s obilnim padavinama i nižim prosečnim temperaturama nego u godini kada su milioni hektara šume i rastinja izgoreli u nezapamćenim požarima.

Navodi se da se od tada do danas nagomilalo sasušenog granja i lišća, koje u kombinaciji sa izraslom vegetacijom predstavlja ogromne zalihe goriva za vatrene stihije koje bi moglo da izazove ponovo toplo i sušno vreme.

Upozorenje dolazi u trenutku kada se delovi severne hemisfere suočavaju sa ekstremnim toplotnim talasima i razornim požarima, naročito na severnoameričkom tlu, odnosno širom Kanade. I Svetska meteorološka organizacija objavila je da su sada na snazi efekti El Ninja, koji je obrnuti fenomen od La Ninje koja je trajala protekle tri godine.

Australijski Biro za meteorologiju (BoM) predviđa toplije i sušnije uslove u većem delu zemlje već ovog proleća, ali još nije podigao nivo upozorenja na „stanje uzbune“, jer kako kažu, još je prerano za takvo alarmiranje javnosti.

– Poslednja dugoročna prognoza Biroa za period avgust-oktobar pokazuje da će uslovi verovatno biti suvlji od prosečnih za veći deo Australije – rekla je Ketrin Ganter, viši meteorolog u BoM-u.

Iako izgledi za predstojeću sezonu požara tek treba da budu postavljeni, Ruralna vatrogasna služba Novog Južnog Velsa (RFS) već upozorava stanovnike da se pripreme.

Inspektor RFS-a Ben Šepard rekao je da će sezona početi već sledećeg meseca u delovima države i da stanovnici moraju da preuzmu sopstvenu bezbednost u svoje ruke.

– Mi ćemo učiniti koliko god budemo mogli, ali vlasnici kuća moraju da se postaraju da su i oni spremni jer će doći dan kada u nekim predelima neće biti vatrogasaca ili aviona za gašenje požara. Zato, želimo da najpre oni koji žive i rade u područjima koja nisu izgorela tokom sezone požara 2019/20. razmotre rizik koji predstoji – rekao je Šepard.

Stručnjaci upozoravaju da najveća opasnost preti područjima donje Doline Hanter, Njukaslu, Centralnoj obali i Ilavari, pošto su požari „poštedeli“ ove regije pre tri godine, pa tamo sada ima najviše akumuliranog prirodnog goriva za vatru, kao što su rastinje, trava i dosta opalog lišća i sasušenih grana sa stabala.

Potrebno više vatrogasaca

Premijer Novog Južnog Velsa Kris Mins zalaže se za povećanje broja stalno zaposlenih vatrogasaca, pre nego na trošenje novca na plaćanje prekobvremenog rada i angažovanje povremenih radnika.

– Moramo osigurati regrutovanje novih vatrogasaca – rekao je Mins.
Prošle godine je služba u NJV imala 3.579 stalnih vatrogasaca i još 3.243 zaposlenih na poziv. Vodeća državna agencija za požare, RFS, ima takođe i oko 72.000 volontera, ali to je manje od 76.319 koliko ih je bilo na raspolaganju tokom „crnog leta“ 2019/20.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here