Pixabay.com

Savetnik premijera Grčke za nacionalnu bezbednost Tanos Dokos izjavio je da se pozicija Grčke nije promenila kada je reč o priznavanju samoproglašene nezavisnosti Kosova.

Dokos je na Osmom ekonomskom forumu u Delfima, odgovarajući na pitanje zašto je Grčka bila uzdržana prilikom glasanja o prijemu Kosova u Savet Evrope i da li će zbog toga biti napetosti u odnosima sa Srbijom, rekao da se “pozicija Grčke nije promenila”, prenosi portal Kapital.gr.

– Siguran sam da srpski prijatelji pamte da je Grčka podržavala Srbiju poslednjih 30 godina u veoma teškim vremenima za Beograd – rekao je Dokos.

Dodao je da je Grčka jedna od zemalja koja nije priznala nezavisnost Kosova iz više razloga, ali je istovremeno razvila veoma dobre odnose.

– Dve strane moraju da preduzmu korake, da ispune svoje obaveze – rekao je Dokos i naglasio da je Grčka spremna da, ako može, doprinese procesu normalizacije odnosa Prištine i Beograda.

Dodao je da je Grčka smatrala da će pristupanje Kosova Savetu Evrope biti od koristi i pomoći u pitanjima vladavine prava.

– Trudimo se da budemo što konstruktivniji, šaljemo poruke i jednoj i drugoj strani, a uveren sam da to neće biti pogrešno protumačeno od strane Beograda – rekao je Dokos, preneo je Tanjug.

Prema njegovim rečima, za Grčku je iz političkih, ekonomskih i geografskih razloga veoma važno da bude završen proces proširenja EU na Zapadni Balkan.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here