Tanjug
Momčilo Bajagić Bajaga

Grupa Bajaga i Instruktori održali su u rasprodatoj MTS dvorani koncert pod nazivom “Pozitivna geografija”, gde su izveli pesme s njihovog istoimenog albuma i tako nas “vratili” u davnu 1984, gde su pre 40 godina na istom mestu, tadašnjem Domu sindikata, imali prvi javni nastup. I kao što se i očekivalo, bilo je fenomenalno. Publika je uživala u kultnim hitovima, a svaku pesmu nagradila je aplauzom. Čuveni muzičari izveli su sve pesme sa debitantske ploče, kao i nekoliko Bajaginih hitova iz vremena Riblje čorbe, a od publike su se oprostili hitom iz 1986. godine “Samo nam je ljubav potrebna”, kako je nazvan i koncert koji su za 31. avgust najavili na beogradskom Hipodromu povodom četiri decenije postojanja benda.

Druženje s publikom je počelo tako što je na klavijaturama zasvirao Aleksandar Lokner, a na binu su redom stizali članovi benda, koje je najavljivao Žika Milenković.

– Poštovana publiko! Pre 40 godina je na klavijaturama bio Kornelije Kovač. Mislim da njegov duh bdi ovom dvoranom. Danas je tu Aleksandar Lokner – rekao je Milenković.

Najveći aplauz dobio je Momčilo Bajagić Bajaga.

– Dobro veče, prijatelji! Zamislite da se nalazimo u 1984. godini – rekao je muzičar.

Nakon ove numere publici se obratio opet Žika Milenković

– Gledao sam dokumentarac o Džinu Maršalu, fotografu koji je uslikao sve zvezde. Želim da se zahvalim svim našim rok fotografima i rok novinarima – rekao je Žika Milenković.

Članovi benda dolazili su na binu prolazeći kroz publiku pod svetlom reflektora, a prisutni su im se ubrzo i pridružili horskim pevanjem i veselom atmosferom, počev od pesme “Pustite me, druže” kojom je otvoren i koncert 1984. Izvedena je i dosad retko svirana “Kosooka”, kao i ostale pesme sa “Pozitivne geografije” – “Marlena”, “Poljubi me”, “Tekila gerila”, “Znam čoveka”, “Mali slonovi”, tokom kojih su se, kao i pre 40 godina, pojavili raznobojni baloni u sali, te “Papaline”, “Berlin”, “Limene trube” i “Tamara”.

Bajaga je objasnio da su morali drugim pesmama te 1984. godine da dopunjuju repertoar, jer album “Pozitivna geografija” nije dovoljan za koncert. Tada su izveli hit Ljupke Dimitrovske “Ćiribu, ćiriba”, a sada je pesmu otpevao Žika Milenković.

Uspeli da ožive Kulušić

Bajaga i Instruktori su 40 godina “Pozitivne geografije” proslavili i u kultnom zagrebačkom klubu Kulušić, sada Tvornici kulture. Između pesama, Bajaga je publiku podsetio na svoje skromne početke te posebnu vezu s Kulušićem, davnih dana zatvorenim klubom, a nakon koncerta je izjavio:

– Koncert u Kulušiću nije bio posećen kao ovaj, bilo je i treme jer je bio prvi, ali ispalo je odlično. Pokušali smo večeras da vratimo publiku u to vreme i mislim da smo uspeli. Nije jednostavno napraviti koncert s jednim albumom, ali mislim da smo našli pravu meru da napravimo dobar koncert, ubacili smo i neke pesme koje su starije od 1984, baš kako smo tada svirali u Kulušiću – rekao je Bajaga za hrvatske medije.