pixabay.com

Predstavnici Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Srebrenice podneli su krajem prošle nedelje Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv Hamdije Avdića Tigra, ratnog komandanta 502. brigade Petog korpusa i bivšeg komandanta Armije BiH, Muhameda Švrakića, predsednika Udruženja građana Zelene beretke iz Sarajeva, i više nepoznatih lica zbog “izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti”, ali i otvorenog poziva na mobilizaciju.

Branimir Kojić, predsednik srebreničke organizacije, koja je podnela krivičnu prijavu, objašnjava da je konkretan povod bilo okupljanje veterana Armije BiH 11. januara povodom obeležavanja 29 godina od akcije Munja 93.

– Marširali su u vojnim uniformama, nosili ratne zastave i uzvikivali verske pokliče. Sve je uživo prenošeno preko Fejsbuk stranice Udruženja Nanićevi Bužimljani, uključujući i pesmu 505. bužimske brigade: “U boj kreće, sve do Drine ona stati neće.” Posle toga komandant Zelenih beretki je preko društvenih mreža pozvao sve zainteresovane da se priključe ovom udruženju nastalom iz prve muslimanske paravojne organizacije – objašnjava Kojić.

Branimir Kojić

Navodi i da je bivši komandant Armije BiH samo dan kasnije, gostujući na TV Hajat iz Sarajeva poručio da su muslimani u BiH “100 puta jači nego 1992”.

– Sada imamo institucije i snagu. Kada je u pitanju taj neki unutrašnji sukob, oni nemaju šanse sa nama – poručio je Avdić.

Tim povodom Kojić očekuje da će Tužilaštvo BiH hitno reagovati jer, kako ocenjuje, to nisu samo ratnohuškačke pretnje, već i otvorena mržnja prema Republici Srpskoj.

Dževad Galijašević, ekspert za bezbednost kaže da Bosna nastavlja da srlja u novi građansko-verski rat.

– Ovakvim pozivima na mobilizaciju Zelene beretke su skrenule pažnju na sebe, ali ispod radara javnosti su mnoge druge paravojne i parapolicijske strukture koje su takođe krenule sa mobilizacijom i agresivnim aktivnostima. Iste političke i verske ciljeve imaju i Patriotska liga, ali i bivši mudžahedini i razni vehabijski pokreti. Svi oni se uveliko mobilizuju i to uz očigledno odobrenje zapadnih sila, a pre svega SAD, Velike Britanije i Nemačke. Neke procene govore da je do sada na ovaj način regrutovano oko 100.000 ljudi – ističe Galijašević.

Dževad Galijašević

Pretnja i za celu Evropu

Prema rečima Galijaševića, aktuelni pozivi na mobilizaciju Bošnjaka u BiH su preteća poruka ne samo za Bosnu, već i za celu Evropu.

– Ovde je reč o nameri da se otvoreno stimulišu novi radikalni islamisti i učvrsti front antisrpskog i antihrvatskog delovanja. Istovremeno, mahanjem ratnim zastavama kroz ovakve objave, u uslovima opšte geopolitičke konfrontacije globalnih sila, mala, podeljena i strateški nebitna BiH, iskazuje volju SDA da nastavi da srlja u novi građansko-verski rat – poručuje Galijašević.

Alijini “pretorijanci”

Govoreći o aktivnostima Zelenih beretki, Galijašević kaže da operativni podaci govore da ovo udruženje do sada broji više od 20.000 pripadnika, ali da će taj broj svakako biti mnogo veći.

– Zelene beretke je osnovao trgovac televizorima sa Baščaršije Emin Švrakić, kao porodično vlasništvo i to neposredno pred prve izbore u BiH 1991. On je sa dvojicom sinova, sa zelenim beretkama na glavi na početku predstavljao privatno obezbeđenje Alije Izetbegovića, a zatim maja 1991. oni prerastaju u paravojnu organizaciju koja će postati jezgro svih sarajevskih kriminalaca koji ih i dan-danas podržavaju – objašnjava Galijašević.

Podseća i da su u Zelenim beretkama bili Mašan Topalović Caco, Juka Prazina, Ismet Bajramović Ćelo, Ramiz Delalić, Dulja Zulić…

– Zelene beretke pod komandom Zaima Backovića su izvršile poznati napad u Dobrovoljačkoj ulici kada je ubijeno 42, a ranjeno više stotina pripadnika JNA – ukazao je Galijašević.