EPA

Libanski ministar spoljnih poslova Abdala Bu Habib zatražio je od Izraela da proglasi 48-časovni prekid vatre.

„Hajde da pozovemo na prekid vatre i vidimo šta će se desiti“, rekao je ministar, prenosi Si-En-En.

Habib je izjavio za američku televiziju da je njegova zemlja veoma zabrinuta da bi se rat mogao proširiti na region.

“Mi zaista ne želimo rat. Vlada ne želi rat. Mi razgovaramo sa različitim organizacijama. Ali to nije pod kontrolom jer sve zavisi od onoga što se događa u Gazi”, rekao je libanski ministar.

U trenutku kada se Izrael priprema za sledeću fazu rata sa militantima Hamasa u Gazi, islamistička libanska organizacija Hezbolah, koju podržava Iran, razmenjuje prekograničnu vatru sa izraelskim snagama u severnom Izraelu i južnom Libanu.

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) potpukovnik Peter Lerner, rekao je juče za Si-En-En da je ”vlada Libana, odgovorna za sve što se dešava sa njihove suverene teritorije”.

“Oni imaju odgovornost da obezbede da teroristi poput Hezbolaha, terorističke vojske, ne izvode napade na Izrael”, naglasio je portaprol izraelske vojske.

U odgovoru na ovu izjavu, libanski ministar spoljnih poslova Habib je rekao da Izrael “pogoršava situaciju svojim pričama”.

On je naglasio da su u tom regionu „ljudi međusobno povezani, politički, pa čak i krvno” i da ih vlada “ne može sprečiti da se osvete ako će zaista situacija u Gazi biti gora nego što je sada“.

“Oni (Hezbolah) ne žele rat. Ali mislim, ne možete ih kontrolisati. Sve zavisi, opet, od toga šta se dešava u Gazi, od invazije Izraela na Gazu”, dodao je libanski ministar.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here