Tanjug/AP

Mađarska i Slovačka dale su danas podršku kandidaturi odlazećeg holandskog premijera Marka Rutea za sledećeg generalnog sekretara NATO-a.

Podrška Mađarske usledila je nakon sastanka mađarskog premijera Viktora Orbana sa sadašnjim generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom prošle sedmice kada su se dve strane saglasile da Mađarska neće blokirati odluke Alijanse o pružanju podrške Ukrajini, ali da se Budimpešta neće direktno uključivati, preneo je Rojters.

“Rute je potvrdio da u potpunosti podržava taj dogovor i da će nastaviti to da čini ako postane sledeći generalni sekretar NATO-a”, napisao je Orban na platformi X.

“U vezi sa njegovim obećanjima, Mađarska je spremna da podrži kandidaturu Rutea za generalnog sekretara NATO-a”, naveo je Orban.

Orban se ranije usprotivio Ruteovoj kandidaturi jer je, kako je naveo, izneo “problematična” razmišljanja koja su uključivala ideju da Mađarska treba da napusti EU.

Turska i Slovačka su takođe promenile stavove povodom Ruteove kandidature, s tim da je Turska saopštila da će podržati Rutea krajem aprila, a Slovačka ranije danas. Slovačka, koja se graniči sa Ukrajinom, naglasila je potrebu da sledeći šef NATO-a pomogne u rešavanju zaštite slovačkog vazdušnog prostora.

NATO donosi odluke konsenzusom, tako da svaki kandidat treba da ima podršku sve 32 države članice Alijanse. Samo se Rumunija, čiji je predsednik Klaus Johanis takođe kandidat za generalnog sekretara NATO-a, protivi Ruteovoj kandidaturi.

SAD, Velika Britanija, Francuska i Nemačka podržale su ove godine Ruteovu kandidaturu da nasledi Stoltenberga koji će u oktobru otići sa mesta generalnog sekretara NATO-a.

1 COMMENT

 1. NIŠTA RUSOFILI BLEBETANJEM NEĆETE PROMENITI!!!SRBIJA JE U EVROPI U EU MEĐU SVOJIMA!!!
  ŽIVELA AMERIKA, EVROPSKA UNIJA I SRBIJA U EU!
  ISTINA SE NE MOŽE MENJATI, ONA JE UVEK ISTA.
  MI SRBI SMO U EU! SVI SRBI ZNAJU, EVROPA JE NAŠA KUĆA, U TO NEMA SUMNJE A I MI SRBI SMO NJENI UKUĆANI.
  SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ… EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE I DA VIŠE DOPRINOSE VOLJENOM ISTOKU…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!! USKORO SAMO EVRO I U SRBIJI!!!

  NE MOŽEMO MI SRBI DA ODNESEMO SRBIJU SA ZAPADA IZ EVROPE I EU NA ISTOK ALI MOŽE DA SE ODSELI (ODNESE SEBE) ONAJ KOME SE TO NE SVIĐA!!! SRBIJA JE SRCE EVROPE! ŽIVELA EVROPSKA SRBIJA!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here