EPA/Stephanie Lecocq

U Kragujevcu će se praviti nova generacija električnih vozila, potvrdila je grupacija Stelantis.

Radnici Fijatove fabrike su već završili obuku, a prva vozila izaći će sledeće godine. Najjednostavnija nova „panda hibrid“ trebalo bi da košta oko 15.000 evra, a električna oko 20.000 evra, javlja RTS.

Nova generacija popularnog malog gradskog automobila „pande“ dobija električni pogon i prelazi u klasu iznad. Budući Fijatov krosover B klase biće lansiran 2024. godine. Ovaj model dužine oko četiri metra, igra ključnu ulogu u strategiji proizvođača iz Torina da zadrži istaknuto mesto na svetskom tržištu malih gradskih automobila.

– Želimo da se pozicioniramo, da svakom omogućimo malo, jeftino i efikasno električno vozilo. Novo vozilo će se zvati “pandlina”, a prodavaće se na svim kontinentima i sa bezbroj personilizacija za određena tržišta – najavljuje Karlos Tavares, direktor Grupacije Stelantis.

Nova „panda“ će se proizvoditi u Srbiji, Brazilu i Maroku. Stelantisova fabrika u Kragujevcu, gde se do prošle godine proizvodio „fijat 500L“, praviće novi model od 2024. godine.

– Ovo će biti prva fabrika serijskih električnih vozila na Balkanu, a veći deo automobila su već osvojili radnici iz Kragujevca koji su bili na obuci. Tako da 2024. izlaze prve “pande” iz fabrike u Šumadiji – ističe Tavares.

Očekuje se da nova „panda“ postane popularna u regionu, zahvaljujući povoljnim cenama. Najjednostavnija hibridna verzija trebalo bi da košta oko 15.000 evra, električna sa dometom od 200 kilometara oko 20.000 evra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here