Youtube
Celer keramika

Posle 229 godina, tradicionalna firma Celer (Zeller) iz Nemačke morala je da proglasi bankrot. Proizvođač posuđa poznat je po brojnim kultnim proizvodima, pišu nemački mediji.

Ovo je drugi put da je nemački proizvođač keramike Celer zapao u finansijske poteškoće. Sada je firma iz Cel am Harmersbaha (Baden-Virtemberg) ponovo morala da podnese zahtev za stečaj, pišu nemački mediji.

Bankrot nakon 229 godina

Bilo uz doručak ili popodne uz kafu i kolač – šoljice i tanjiri sa crnim petlom ili kokoškom na žutoj pozadini često su bile glavne na sveže postavljenom stolu u Nemačkoj.

Fabrika Celer već oko 125 godina proizvodi posuđe serije “Hahn und Henne”. Kako navode iz firme, kultno posuđe se proizvodilo isključivo u Švarcvaldu.

Proizvođač Celer je tradicionalna nemačka firma. Njihovi proizvodi su vrlo popularni i izvan Nemačke, na primer u SAD, prenosi Fenix magazin.

Radnici će raditi do daljeg

Firma navodi povećane troškove energije i pad prodajnih brojki kao razloge za podnošenje zahteva za stečaj. Brojne druge firme trenutno imaju slične probleme, poput poznatog proizvođača sira ili popularnog kozmetičkog giganta.

Ipak, kupci zasad neće ostati bez kultnog posuđa. Proizvođač želi da nastaviti sa radom kao i do sada. Posuđe “Hahn und Henne” kupci mogu i dalje da kupuju, a platu će do daljeg primati i deset zaposlenih u fabrici.

Firma je već preživela jedan stečaj 2007. godine. Kao jednog od najstarijih proizvođača posuđa u zemlji, firmu sada ponovo pokušavaju da spase. Proizvođač već decenijama ima finansijskih poteškoća, pišu nemački mediji.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here