pixabay.com
Foto: Ilustracija

Nakon što je poznata američka trgovina “Volmart” pristala da se nagodi na iznos od 45 miliona dolara usled tužbe u kojoj su je potrošači optužili da je godinama varala na vaganju mesa, u javnost polako dospevaju detalji kako je to trgovina tačno “muljala” svoje kupce, i prilično su neverovatni.

Portal “Consumer Reports” nabavio je nekoliko primera računa iz parnice iz kojih je vidljivo da su se prevare najčešće odnosile na prepakovano meso, meso živine i ribu, da su bile učestalije kod robe na akciji, kao i da su potrošači na kraju za kilogram mesa plaćali više nego što je bila izražena cena na deklaraciji.

Platio pun iznos

Prema jednom primeru uključenom u parnicu, “Volmart” je na polici oglašavao sniženu cenu piletine od 98 centa za funtu (0,454 kg) dok je redovna cena na robi iznosila 1,48 dolara za funtu (0,454 kg), dakle 50 centi više.

Komad mesa težio je 15,28 funti, što znači da je potrošač na sniženju trebalo da plati 15,07 umesto redovnih 22,76 dolara, no kompanija je posegnula za trikom – prilikom obračuna, sistem je naprosto povećao težinu proizvoda upravo toliko da cena dostigne redovnu pa je potrošač na kraju zapravo platio puni iznos umesto akcijskog.

Drugi primer odnosi se na pakovane svinjske šnicle – snižena cena na polici je 4,16 dolara za funtu (0,454 kg) dok redovna na paketu iznosi 5,17 dolara, pa bi paket težine 1,98 funti na popustu trebalo da košta 9,25 umesto 10,24 dolara.

No, u trenutku kad je potrošač trebalo da plati, sistem je napravio isti trik kao i u prethodnom slučaju – jednostavno je povećao težinu proizvoda na 2,2 funte i time naplatio 10,24 dolara, dakle punu cenu proizvoda. Sporne račune možete pogledati ovde.

Moraju imati račun

Kako prenosi “Consumer Reports”, “Volmart” je tokom spora negirao da je manipulisao težinom svojih proizvoda, ali na kraju je ipak pristao da se nagodi, a svi potrošači koji su u periodu od 19. oktobra 2018. do 19. Januara 2024. godine bili oštećeni u ovoj prevari imaju pravo biti uključeni u odštetu.

Ako su zadržali račune i mogu da dokažu kupovinu, ostvaruju pravo na povraćaj u iznosu od dva posto, odnosno najviše do 500 dolara, a mogu da se prijave do 5. juna.

Ono što u celoj priči ostaje nerazjašnjeno jeste je li trgovac namerno manipulisao cenama i težinom svojih proizvoda ili je ovde reč o nekoj vrsti greške.

7 COMMENTS

  1. Nema greske u trgovini,jer trgovac mulja na svaki nacin da se obogati.A ako si zadrzao racun iz 1930 te godine ima da platis samo deseti deo penija hahaha hahaha.Koje bande danas vladaju svetom I jos su zasticene

    • Gradjanin je kao i uvek samo vrećica novca iz koje se na sve moguće načine istiskuje sve više.. empatija nestala u prošlom veku,ostala samo prevara,zloba,,,slogan za bogate: prevari ukradi, što više, pamćenje se gradjaninu lako briše

  2. Ovo je do kraja ostala prevara,pa je i resenje odnosno sudska odluka takva da opet prevare kupce !
    Em im traze sacuvane racune koji su stari i do 6 godina 🤣🤣 em i vracaju 2%,a prevareni su za 20% !

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here