Iz meča sa "Svetim Đorđem" u kupu: Ljuboja (treći sleva u gornjem redu) i golam Nikola Bratić

Nema tog fudbalskog takmičenja na tlu Australije u kojem se kao dominantna ne izdvajaju imena igrača srpskih korena. To je naročito očigledan slučaj u Novom Južnom Velsu, gde plejadu odličnih fudbalera predvodi neprikosnoveni as A-lige Miloš Ninković, a uz njega krupnim koracima stasava mlađani Luk Ivanović.

Od naših igrača u Prvoj premijer ligi može se sastaviti moćan tim, na čelu sa kapitenom Markonija Markom Ješićem i golmanom Nenadom Vekićem, koji su ovu sezonu već ukrasili i prvim trofejom u Varata kupu. Tu su i Nikola Đorđević i Džejms Marković (Volongong), Dejan Pandurević (Menli junajted), Radovan Pavićević (Sidnej Olimpik), Aleksandar Čanak i Saša Macura (Rokdejl Sans), te Peđa Bojić (Hakoa).

U Drugoj premijer ligi, naravno, imamo naše Bele orlove iz Boniriga i još nekolicinu momaka rasutih po ostalim klubovima, ali danas ćemo posvetiti pažnju trećeligaškom takmičenju.

Prethodnih dana plasman u viši rang obezbedili su Rejdersi, klub Južnog distrikta, kojem je plasman u NPL 2 nekoliko puta izmicao prethodnih godina. Međutim, ove sezone su uspeli, pa će u 2020. predstavljati ozbiljnog konkurenta za plasman u NPL1 Belim orlovima iz Boniriga.

Vest da su Rejdersi prošli u viši rang već se pročula u srpskoj zajednici, jer je jedan od oslonaca i kapiten ovog tima Goran Ljuboja, naše gore list. Ljuboja je u tekućoj sezoni igrao na sve 24 prvenstvene utakmice i pravi je lider na terenu. Ljuboja, ili kako ga u klubu zovu Big Danig, sa Rejdersima je dugi niz godina i izrastao je u istinsku legendu ovog kluba.

Društvo Ljuboji pravi i mladi golman Nikola Bratić, koji je u klubu od juniorskih dana. Pored njih dvojice valja napomenuti da je kroz ekipu nekadašnjih Bulsa, a današnjih Rejdersa, prošao zavidan broj fudbalera srpskog porekla, pa su tako ovaj klub i njegovo delovanje dobro poznati u našoj zajednici na zapadu Sidneja. Prethodnih godina dres ovog kluba nosila su braća Mile i Nikolas Petković, kao i Stefan i Nikola Sanković, te Gordan Opačić.

Dakle, sledeće sezone na pomolu je novi lokalni derbi između Belih orlova iz Boniriga i Rejdersa, klubova sa izraženim srpskim šmekom, što će biti prava poslastica za ovdašnje fudbalske sladokusce. Ali, saznanje da će imati Rejderse za rivale trebalo bi da bude i veliko upozorenje za Orlove, jer dobijaju ne samo kvalitetnog i ambicioznog suparnika, već i konkurenta za plasman u elitni rang koji ima ozbiljnu finansijsku i logističku potporu.

Naravno, i Srbe u timu…

Vlada uložila 4,5 miliona dolara

Iako će biti novajlije u NPL2, Rejdersi bi mogli da budu i veliko iznenađenje sledeće sezone. Naime, u ovom klubu se radi veoma ozbiljno i iza sebe imaju profesionalni stručni tim. Ove sezone tehnički direktor je Nik Karl, bivši reprezentativac Australije i nekadašnji igrač Sidneja.

Pored stabilnosti koju predstavlja SDSFA okrug kao „staratelj“ Rajdersa, klubu ide u korist i finansijski stimulans od preko 4,5 miliona AUS dolara koje mu je početkom ove godine dodelila vlada Novog Južnog Velsa za renoviranje glavnog terena u sportskom kompleksu Ernie Smith Reserve u naselju Murbenk kraj Liverpula.

Promena propisa u 2020.

Rejdersi su ove sezone izborili promociju iako prvi tim zauzima treće mesto na tabeli. Jedinstveni sistem bodovanja u ligama Novog Južnog Velsa, gde se za plasman u viši rang, kao i za ispadanje iz lige, zbraja učinak seniora sa selekcijama do 20 i do 18 godina, omogućio je Rejdersima da se konačno domognu NPL2. Zbog istog načina bodovanja Bonirig Beli orlovi ne mogu ove sezone da uđu u Prvu premijer ligu, sve i da njihov prvi tim pobedi u velikom finalu.

Međutim, prema još nezvaničnim podacima Football NSNj od naredne godine menja sistem i konačno će prihvatiti tradicionalni način bodovanja, po kojem će se za promociju računati samo rezultati seniora.

Tri srpska kluba sa 500 igrača

Južni Distrikt (Southern Districts Soccer Football Ašociation Inc) je formiran 1947. godine i jedan je od najstarijih i najmasovnijih fudbalskih okruga u Australiji u kojem ima oko 9.000 registrovanih igrača i oko 40 klubova.

U SDSFA okrugu takmiče se i tri srpska kluba – FK Beograd, FK Bonirig i FK Orlovi Sidnej. Ova tri kluba zajedno imaju oko 500 registrovanih igrača, što na svojevrstan način upotpunjuje sliku o masovnosti Južnog Distrikta kao fudbalskog centra.